'Verkoop energiedrankjes aan kinderen verbieden'

3 november 2014

Kinderartsen willen dat de verkoop van energiedrankjes aan kinderen jonger dan 13 jaar verboden wordt.

De voorzitter van de kinderartsenvereniging, dokter Rolf Pelleboer, bepleitte de leeftijdsgrens zondag in het Zapp Weekjournaal van NOS-NTR. Kinderartsen komen steeds vaker kinderen en jongeren tegen die ziek zijn geworden van de drankjes. Energiedrankjes bevatten veel suiker en cafeïne.

Pelleboer noemde als voorbeeld een meisje bij wie de lever niet goed werkte, een kwaal die voorbij was zodra ze was gestopt met het drinken van energiedrankjes. Hij ziet ook veel kinderen die rusteloos zijn en zelfs hartkloppingen krijgen.

 

Etikettering

Pelleboer roept minister Schippers van Volksgezondheid op het verbod bij wet te regelen. De minister wil zo ver niet gaan. Het kabinet zet in op meer kennis bij mensen over deze drankjes, zegt ze. Op het etiket staat, in kleine lettertjes, een waarschuwing dat het drankje niet geschikt is voor kinderen en zwangere vrouwen.

Brancheorganisatie de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) heeft een code ontwikkeld voor de etikettering en marketing van energiedranken om consumptie door kinderen tegen te gaan.

EVMI-stelling

Bij een internetpeiling van evmi.nl eind 2012 was 60 procent van de stemmers op de EVMI-stelling voorstander van een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan minderjarigen. Aanleiding voor die stelling was onderzoek dat het Voedingscentrum liet uitvoeren. Daaruit bleek dat twee derde van de jongeren kampte met nadelige effecten, zoals moeilijk kunnen slapen of rusteloosheid. Die klachten traden met name op bij bovengemiddelde consumptie van energiedrankjes.

Lees ook:

60 procent wil verbod verkoop energiedrank aan jongeren (3 december 2012)

‘Energiedrankje levert jongere klachten op' (3 oktober 2012)

 

Altijd op de hoogte blijven?