Verpakking Dip & Smeer’m lijkt te veel op die van Heks’nkaas

heksnkaas

Heks’nkaas uit Oldenzaal wint de rechtszaak tegen een Duitse na-aper, meldt Tubantia. Tot 2017 maakte het Duitse bedrijf Heinrich Kühlmann GMBH een selderij-rauwkostsaus voor Heks’nkaas. Sinds het bedrijf werd overgenomen door Salad Signature komen de ingrediënten voor het Twentse smeersel ergens anders vandaan. In 2019 ontwikkelde Kühlmann een smeerdip voor supermarktketen Jumbo en stopte de dip in een verpakking die wel erg aan Heks'nkaas doet denken. Dus stapte Heks'nkaas naar de rechter.

Heks’nkaas vocht al meerdere rechtszaken uit met fabrikanten die mee willen liften op het Twentse succes. Ook probeert de Oldenzaalse producent al jaren auteursrecht op de smaak van zijn product te verkrijgen.

De voorzieningenrechter in Arnhem oordeelde nu dat de verpakking van Jumbo's Dip & Smeer’m inderdaad teveel lijkt op de verpakking van Heks’nkaas. Dat kan consumenten op het verkeerde been zetten. Kühlmann moet stoppen met de productie, op straffe van een dwangsom van €15.000 per dag oplopend tot maximaal €1 miljoen. Heks'enkaas heeft recht op een schadevergoeding; de hoogte daarvan wordt nog berekend.

Foodlog

Lees ook
Nestlé verliest rechtszaak tegen Impossible Foods

Nestlé verliest rechtszaak tegen Impossible Foods

Foodmultinational Nestlé moet de naam van zijn vegetarische ‘Incredible Burger’ veranderen. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag in de rechtszaak die werd aangespannen door het Amerikaanse Impossible Foods, die de Europese markt wil veroveren met zijn eveneens plantaardige ‘Impossible Burger’. Nestlé zegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Europese hof: smaak niet auteursrechtelijk beschermd

Europese hof: smaak niet auteursrechtelijk beschermd

Het Europese Hof heeft besloten dat de smaak van een product niet auteursrechtelijk beschermd kan worden. Het hof deed die uitspraak in verband met een zaak tussen de Nederlandse bedrijven Levola en Smilde Food. De juridische strijd tussen Levola en Smilde loopt al jaren, en draait om de kruidenroomkaas die levola sinds 2007 onder de naam Heks’nkaas...

OM eist milieuboete van frisdrankproducent Refresco

OM eist milieuboete van frisdrankproducent Refresco

Het OM eist een boete van €75.000 van frisdrankproducent Refresco uit Maarnheze. Het bedrijf moest zich  bij de rechtbank in Den Bosch verantwoorden voor het overtreden van verschillende milieuregels in 2016 en 2017. Overtredingen In september en november 2016 loosde Refresco afvalwater met een te hoge zuurgraad in het riool. Volgens fabrieksmanager...