Verpakkingen en landbouwplastic grote bronnen van microplastics
Samen met autobanden zijn landbouwplastic en verpakkingen de grootste bronnen van microplastics. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO. Het verbruik van verpakkingsplastic is in kilo’s veruit de grootste bron van plastic en daardoor een forse bron van microplastics, die in het water, op het land en op die manier in ons voedsel terechtkomen.
TNO heeft op basis van gevalideerde databases en wetenschappelijke publicaties een model ontworpen dat berekent welke sectoren de grootste bijdrage leveren aan de vorming van microplastics en waar deze vervolgens terechtkomen. Microplastics zijn deeltjes kleiner dan 5 mm en van diverse chemische samenstelling. De meeste microplastics zijn de deeltjes ontstaan door slijtage en veroudering van grote plastic producten. Onderzoekers hebben al microplastics aangetroffen in groente, vlees en zuivel.
Op dit moment is het nog onvoldoende duidelijk wat het effect van microplastics op onze gezondheid is. Daarom past de Nederlandse overheid het voorzorgsprincipe toe. Dit betekent dat gebruik, vorming en verspreiding van microplastics moeten worden geminimaliseerd.
Bron: TNO.nl
Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws.
|
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Dit is er op 5 & 6 april te doen op Empack
Het verpakkingsevent Empack en Packaging Innovations komt steeds dichterbij. Op 5 en 6 april vindt de beurs plaats in Brabanthallen in Den Bosch. Dit zijn de activiteiten op de beursvloer.
Empack en Packaging Innovations maken volledig programma bekend
Beursorganisator Easyfairs heeft het volledige programma bekend gemaakt voor het verpakkingsevent Empack en Packaging Innovations op 5 en 6 april in Brabanthallen in Den Bosch. Er zijn meer dan 30 sessies bij te wonen: van de psychologie van verpakkingen tot de oplossingen voor verpakkingen op logistiek gebied. Daarnaast worden beide ochtenden afgetrapt...
Koffiedik als grondstof voor plastic producten
Provincie Flevoland ondersteunt start-up OVDesigns uit Lelystad met het opzetten van een lokale circulaire keten rondom koffiedik, het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie. OVDesigns maakt van de koffiedik en gerycled plastic, producten zoals dienbladen en wandpanelen. De ‘koffiedik plastics’ kunnen meerdere keren worden hergebruikt tot...