Nestlé heeft aangekondigd dat de YES! fruit- en notenrepen voortaan verpakt zullen worden in recyclebare papieren wikkels. Dankzij een nieuwe techniek is Nestlé erin geslaagd hun snelle flow wrap-productielijnen zo aan te passen dat ze met papieren wikkels kunnen werken.

De nieuwe wikkel is gemaakt van papier met een coating die met het oud papier gerecycled kan worden. Het papier draagt het FSC-keurmerk en komt dus van duurzame bronnen. Volgens Nestlé blijft de houdbaarheid met de nieuwe wikkel gelijk.

Voorzichtige flow wrap

Het is voor het eerst dat papieren wikkels worden gebruikt in een flow wrap-lijn voor snackrepen. Tot nu toe waren die alleen geschikt voor laminaten en folies. Het Nestlé R&D-centrum in New York (gericht op zoetwaren) is het afgelopen jaar met deze ontwikkeling bezig geweest. De uitdaging lag vooral in de kwetsbaarheid van de papieren wikkel, die door de machines wat voorzichtiger moet worden behandeld dan de stevigere plastic materialen.

Minder plastic

Net als flink wat andere foodmultinationals heeft Nestlé doelstellingen geformuleerd voor hun verpakkingen. In 2025 wil het bedrijf dat alle verpakkingen recyclebaar of herbruikbaar zijn. Ook krijgt plastic een steeds slechter imago. De nieuwe verpakkingstechniek sluit daar uitstekend bij aan, en de kans is groot dat we nog meer papieren wikkels gaan zien.

Altijd op de hoogte blijven?