Verpakkingsvrije winkel Groningen sluit

De eerste verpakkingsvrije winkel in Nederland, Opgeweckt Noord in Groningen, sluit nu ook de deuren. Eerder dit jaar ging de verpakkingsvrije super in Utrecht al dicht. In Groningen was vooraf iedereen heel enthousiast, maar het aantal klanten bleef tegenvallen. Dat maakt dat Opgeweckt Noord na nog geen 14 maanden stopt.

“Als het erop aankomt lopen de meeste mensen een paar honderd meter door naar Albert Heijn”, zegt een teleurgestelde Tonny Straatman van het concept, in de Volkskrant.

De klandizie, veelal jonge vrouwen, nam wel toe, maar niet genoeg. Het pand op een goede, maar dure locatie bleek een te grote kostenpost. De winkel sluit per 1 juli.

Tegen verspilling

Opgeweckt Noord was een biologische, regionale en verpakkingsvrije winkel, dat mede door crowdfunding werd opgezet door Straatman en Dorothea Piek.

De producten werden zo veel mogelijk verkocht vanuit dispensers, vaten en kisten. Klanten konden de producten kopen door hun van huis meegebrachte verpakkingen te vullen, in de hoeveelheid die ze zelf wilden. Dit om afval en verspilling tegen te gaan.

Door assortiment? Prijs?

Dat Opgeweckt Noord stopt, komt vooral doordat het gewenste klantenaantal uitbleef. Aan het assortiment heeft het niet gelegen, stelt Straatman. En dat biologisch eten duur is, is volgens hem vooral beeldvorming. “Misschien hadden we alles wel twee keer zo duur moeten maken om voor de helft van de prijs te verkopen”, verzucht hij

De initiatiefnemers hoopten dat de komst van de Primark extra bezoekers zou trekken, maar dat bleek toch niet de doelgroep te zijn. En bovendien bleven vaste klanten vaker weg, vanwege de toegenomen drukte in het winkelgebied.

Bag & Buy Utrecht

De verpakkingsvrije supermarkt in Utrecht, Bag & Buy, ging in februari failliet, amper vijf maanden na de opening. Via crowdfunding werd het benodigde kapitaal vlot binnen gehaald, omdat veel mensen in het concept geloofden. Toch bleek het niet rendabel te maken, omdat ook hier te weinig klanten kwamen.

Lees ook:

Lees ook
Biobeurs is dit jaar BioKennisweek

Biobeurs is dit jaar BioKennisweek

Van maandag 18 tot vrijdag 22 januari vindt de BioKennisweek plaats. Het online platform is een alternatief voor de Biobeurs, de grootste nationale vakbeurs voor professionals in de biologische landbouw, voeding, cosmetica en techniek, die door de coronamaatregelen niet in gewoonlijke vorm door kan gaan.

Biologische melk direct van de boer

Biologische melk direct van de boer

Een samenwerking van Rechtstreex en Hoeve Rust-hoff maakt het voor het eerst mogelijk om biologische boerderijzuivel uit de regio te kopen. Voorheen was je voor biologische zuivel aangewezen op de supermarkt, maar sinds kort is de melk van Hoeve Rust-hoff verkrijgbaar via 50 afhaalpunten in Rotterdam, Den Haag, Gouda en Dordrecht.

Winnaars NL Packaging Awards 2020 bekend

Winnaars NL Packaging Awards 2020 bekend

De winnaars van van de NL Packaging Awards zijn bekend. Vandaag, op 12 november, maakte de organisatie online alle winnaars bekend. Onder andere de Jumbo Zuivel pakken, de Heineken Cans en de EcoCoolBox van Bunzl vielen in de prijzen.