Verschillende chocoladefabrieken stilgelegd na salmonellabesmetting bij Barry Callebaut

Chocolade_unsplash

Verschillende chocoladefabrieken in België hebben (een deel van) hun productie stilgelegd uit voorzorg, nadat er een salmonellabesmetting werd vastgesteld bij Barry Callebaut. Deze fabrieken kregen mogelijk besmette chocolade van Barry Callebaut.

Begin vorige week werd in de chocoladefabriek van Barry Callebaut in Wieze salmonella ontdekt in een productielot. Alle chocoladeproducten geproduceerd na 25 juni zijn geblokkeerd. Volgens Callebaut is niets bij de consument terecht gekomen. De fabriek wordt momenteel gedesinfecteerd om binnenkort te kunnen heropstarten.

Ook de productie van de Belgische fabrieken Neuhaus, Belgian Chocolate Group en Guylian zijn stilgelegd, omdat Barry Callebaut hier chocolade aan levert. Volgens CEO Ignace Van Doorselaere van Neuhaus is er nog geen besmetting vastgesteld. Bij Belgian Chocolate Group zijn alle producten die met de mogelijk besmette chocolade gemaakt zijn, ingehouden. De vloeibare chocolade die nog moest worden verwerkt, wordt niet gebruikt. Ook Guylian legde uit voorzorg alle mogelijk geaffecteerde productielijnen stil en verzekert dat er geen mogelijk besmette producten de fabriek hebben verlaten.

De oorzaak van de besmetting is lecthine, een substantie die vet en water kan binden. Er is meer onderzoek nodig om te achterhalen waar de bron van de besmetting vandaan komt. Barry Callebaut heeft vorige week alle klanten gevraagd om mogelijk verzonden producten te blokkeren. Uit intern onderzoek blijkt dat er geen besmette producten in de Belgische voedselbevoorrading terecht zijn gekomen. Het voedselagentschap FAVV gaat deze vaststellingen nog controleren.

De fabriek in Wieze heeft 1.200 medewerkers waarvan 600 in de fabriek zelf. Deze helpen momenteel mee aan voorbereidend werk om de productielijnen te zuiveren.

Bron: VRT 

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Consumenten kopen prijsbewuster Sinterklaaslekkernijen

Consumenten kopen prijsbewuster Sinterklaaslekkernijen

Dit jaar viert 56 procent van de Nederlanders Sinterklaas. Ruim zes op de tien Nederlanders let vanwege de hoge inflatie scherper op prijzen van Sinterklaaslekkernijen. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van VBZ, branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten.

Chocoladebezorgd wint FD Gazellen Award voor snelst groeiende bedrijf

Chocoladebezorgd wint FD Gazellen Award voor snelst groeiende bedrijf

Chocoladebezorgd staat op de eerste plek in de FD Gazellen top 100: de lijst met de snelst groeiende bedrijven in Nederland. De chocoladewebshop uit Hoogeveen won tijdens de uitreiking op 22 november twee gouden awards en werd benoemd tot landelijke winnaar van de FD Gazellen top 100.

Ben & Jerry’s en Tony’s Chocolonely gaan samenwerken

Ben & Jerry’s en Tony’s Chocolonely gaan samenwerken

Ben & Jerry’s gaat samenwerken met Tony’s Chocolonely bij het inkopen van cacao. De ijsfabrikant wil dat de chocolade die in de producten verwerkt wordt volledig is geproduceerd zonder kinderarbeid en moderne slavernij.