Verschillende chocoladefabrieken stilgelegd na salmonellabesmetting bij Barry Callebaut

Chocolade_unsplash

Verschillende chocoladefabrieken in België hebben (een deel van) hun productie stilgelegd uit voorzorg, nadat er een salmonellabesmetting werd vastgesteld bij Barry Callebaut. Deze fabrieken kregen mogelijk besmette chocolade van Barry Callebaut.

Begin vorige week werd in de chocoladefabriek van Barry Callebaut in Wieze salmonella ontdekt in een productielot. Alle chocoladeproducten geproduceerd na 25 juni zijn geblokkeerd. Volgens Callebaut is niets bij de consument terecht gekomen. De fabriek wordt momenteel gedesinfecteerd om binnenkort te kunnen heropstarten.

Ook de productie van de Belgische fabrieken Neuhaus, Belgian Chocolate Group en Guylian zijn stilgelegd, omdat Barry Callebaut hier chocolade aan levert. Volgens CEO Ignace Van Doorselaere van Neuhaus is er nog geen besmetting vastgesteld. Bij Belgian Chocolate Group zijn alle producten die met de mogelijk besmette chocolade gemaakt zijn, ingehouden. De vloeibare chocolade die nog moest worden verwerkt, wordt niet gebruikt. Ook Guylian legde uit voorzorg alle mogelijk geaffecteerde productielijnen stil en verzekert dat er geen mogelijk besmette producten de fabriek hebben verlaten.

De oorzaak van de besmetting is lecthine, een substantie die vet en water kan binden. Er is meer onderzoek nodig om te achterhalen waar de bron van de besmetting vandaan komt. Barry Callebaut heeft vorige week alle klanten gevraagd om mogelijk verzonden producten te blokkeren. Uit intern onderzoek blijkt dat er geen besmette producten in de Belgische voedselbevoorrading terecht zijn gekomen. Het voedselagentschap FAVV gaat deze vaststellingen nog controleren.

De fabriek in Wieze heeft 1.200 medewerkers waarvan 600 in de fabriek zelf. Deze helpen momenteel mee aan voorbereidend werk om de productielijnen te zuiveren.

Bron: VRT 

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Lees ook
Ben & Jerry’s en Tony’s Chocolonely gaan samenwerken

Ben & Jerry’s en Tony’s Chocolonely gaan samenwerken

Ben & Jerry’s gaat samenwerken met Tony’s Chocolonely bij het inkopen van cacao. De ijsfabrikant wil dat de chocolade die in de producten verwerkt wordt volledig is geproduceerd zonder kinderarbeid en moderne slavernij.

Fins bedrijf Fazer onderzoekt cacao op basis van cellulaire landbouw

Fins bedrijf Fazer onderzoekt cacao op basis van cellulaire landbouw

De Finse zoetwarenproducent Fazer werkt aan een onderzoek naar de mogelijkheden van cellulaire landbouw voor een duurzame productie van cacao. De producent vindt het belangrijk om alternatieven voor traditionele cacaoteelt te onderzoeken vanwege duurzaamheid, klimaatverandering en het welzijn van boeren en werknemers in de cacaoproductie.

Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021

Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021

De verkopen van producten met het Fairtrade keurmerk in Nederland stegen vorig jaar met 11%. Dat blijkt uit het jaarverslag van Fairtrade Nederland. De grootste stijgers in verkocht volume waren chocolade, koude dranken, koffie en thee.