Verschillende tonijnbestanden tonen herstel

6 september 2021 Redactie Vismagazine
Foto: Pixabay

Volgens IUCN gaat het beter met de vier verschillende tonijnbestanden. Dit is te danken aan de visquota die gelden voor deze soorten. "Het toont aan dat soorten echt wel kunnen herstellen als we ons best doen", zegt Bruno Oberle, algemeen directeur van IUCN.

Elk jaar stelt IUCN een rode lijst van dieren die bedreigd worden. Op de lijst staan 138.374 soorten waarvan er 38.543 bedreigd worden. Tonijn is een van de soorten die op deze lijst staat. IUCN bekeek voor deze lijst de commercieel beviste tonijnbestanden. Vier tonijnsoorten laten herstel zien.

Tonijn

Allereerst de Atlantische blauwvintonijn (Thunnus thynnus). De afgelopen veertig jaar nam het naatal van deze soort met 22 procent toe. De status van deze soort verschuift van 'bedreigd' naar 'niet bedreigd'. Ook met de zuidelijke blauwvintonijn (Thunnus maccoyii) gaat het beter, deze gaat van 'kritisch bedreigd' naar 'bedreigd'. En de status van de witte tonijn (Thunnus alalunga)  en geelvintonijn (Thunnus albacares) verschuiven allebei van 'bijna bedreigd' naar niet bedreigd'.

"Deze veranderingen bewijzen dat duurzame visserij kan werken met enorme langetermijnvoordelen voor zowel de vissers als de biodiversiteit", zegt Bruce B. Collette, die zich namens IUCN bezighoudt met tonijn. "We moeten blijven inzetten op duurzame visquota en de bestrijding van illegale visserij."

Bedreigde soorten

Dit goede nieuws geldt niet voor alle tonijnsoorten. Zo gaat het minder goed met de Pacifische Blauwvintonijn tonijn (Thunnus orientalis). Deze is verder teruggevallen naar 5 procent van hun oorspronkelijk aantal en verschuift van 'kwetsbaar' naar 'bedreigd'. De grootoogtonijn (Thunnus obesus) blijft volgens IUCN kwetsbaar en de bonito (katsuwonus pelamis) behoudt de status 'niet bedreigd'. 

Naast de tonijn zijn er meer soorten in de oceaan waar zorgen over bestaan. Zo wordt 37 procent van alle haaien en roggen bedreigd.

Bron: IUCN

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?