Verspilling bestrijden met Internet of Things

aardbei-fruit-pixabay

Een consortium onder leiding van TNO en Wageningen Food & Biobased Research gaat onderzoeken hoe Internet of Things-technologie ingezet kan worden om voedselverspilling in de keten te voorkomen. Het project richt zich op de versketen. Deelnemende bedrijven zijn actief in onder meer import en emballage van fruit en groente, sensoroplossingen, ict en koeltransport.

Er wordt veel voedsel verspild tijdens het transport van versproducten. Bij het fruitvervoer gaat het volgens TNO om zo’n 5-8%. Daarom wil het consortium onderzoeken hoe bedrijven met behulp van sensortechnologie een beter inzicht kunnen krijgen in de versheid van producten tijdens het transport. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van sensoren te verbeteren of nieuwe typen sensoren in te zetten.

Op informatie die in een IoT-systeem beschikbaar wordt, moet ook adequaat kunnen worden gehandeld. Daarom wordt ook onderzocht hoe logistieke besluitvorming kan worden aangepast op de staat waarin versproducten zich verkeren. Zo zou een prioriteitssysteem kunnen worden ingericht op terminals en het vervoer naar de winkel worden versneld.

Lees ook
Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.

Gezonde olie uit afgekeurde avocado's

Gezonde olie uit afgekeurde avocado's

De Nederlandse startup Soilmates komt op de markt met Healthy Oil, een olie gemaakt van afgekeurde avocado’s.

Campagne tegen zuivelverspilling

Campagne tegen zuivelverspilling

Met de publiekscampagne 'Kijk, ruik, proef en vouw' vraagt Zuivelpak aandacht voor de houdbaarheid van zuivel, in de hoop voedselverspilling tegen te gaan.