Verspilling bestrijden met Internet of Things

aardbei-fruit-pixabay

Een consortium onder leiding van TNO en Wageningen Food & Biobased Research gaat onderzoeken hoe Internet of Things-technologie ingezet kan worden om voedselverspilling in de keten te voorkomen. Het project richt zich op de versketen. Deelnemende bedrijven zijn actief in onder meer import en emballage van fruit en groente, sensoroplossingen, ict en koeltransport.

Er wordt veel voedsel verspild tijdens het transport van versproducten. Bij het fruitvervoer gaat het volgens TNO om zo’n 5-8%. Daarom wil het consortium onderzoeken hoe bedrijven met behulp van sensortechnologie een beter inzicht kunnen krijgen in de versheid van producten tijdens het transport. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van sensoren te verbeteren of nieuwe typen sensoren in te zetten.

Op informatie die in een IoT-systeem beschikbaar wordt, moet ook adequaat kunnen worden gehandeld. Daarom wordt ook onderzocht hoe logistieke besluitvorming kan worden aangepast op de staat waarin versproducten zich verkeren. Zo zou een prioriteitssysteem kunnen worden ingericht op terminals en het vervoer naar de winkel worden versneld.

Lees ook
Twee nieuwe mogelijkheden ontwikkeld om plastic te recyclen

Twee nieuwe mogelijkheden ontwikkeld om plastic te recyclen

Een samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheden en hogescholen en universiteiten ontwikkelde twee veelbelovende methoden om plastic te recyclen. TNO slaagde erin kleine proeven in om lagen van verpakkingsfolies van elkaar te scheiden. Chemiebedrijf DOW ontdekte de mogelijkheden van meerlaagse folies die uit hetzelfde soort polymeer bestonden.

Smart packaging: heden en toekomst

Smart packaging: heden en toekomst

Als er een algemeen buzzword is dat de verpakkingswereld bezighoudt, dan is het ‘smart packaging’. De verpakking wordt digitaal, en gaat communiceren met alle systemen in de logistieke keten én met de smartphone van de consument. We bekijken de trends en ontwikkelingen, van warmtesensors tot augmented reality. In de toekomst zullen...

Nederlandse supermarkten onthullen cijfers voedselverspilling

Nederlandse supermarkten onthullen cijfers voedselverspilling

Van al het voedsel in Nederlandse supermarkten wordt gemiddeld 98,3% verkocht. 1,7% van het voedsel komt niet bij de consument terecht. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van supermarkten, Wageningen Universiteit & Research (WUR) en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit. Het verspilde voedsel bestaat voor een groot deel uit...