Verspilling te lijf met #THTwegermee

Tetra Pak start de actie #THTwegermee om voedselverspilling aan te pakken. De verpakkingsproducent wil een nieuw, duidelijker alternatief voor de term THT (ten minste houdbaar tot).

Dit omdat consumenten het verschil niet weten tussen THT en TGT (te gebruiken tot). Er kan gestemd worden op een aantal alternatieven, die bedacht worden door experts vanuit verschillende achtergronden.

Best before

Nederland is door de Europese Commissie verplicht om de termen THT en TGT te gebruiken. Alle begrippen voor de Europese landen liggen vast. De Engelse versie van 'ten minste houdbaar' tot is 'best before'. Taalkundig gezien is de inhoud van deze Engelse versie wat milder, stelt Tetra Pak. Dit terwijl ze allebei hetzelfde willen uitdrukken, namelijk een ondergrens aan de houdbaarheid en dus geen bovengrens.

Helder alternatief

De actie #THTwegermee is opgezet om voedselverspilling tegen te gaan en met een helder alternatief te komen voor de term THT.

Een expertpanel van creatieve denkers komt op 1 juli bijeen om alternatieve termen te bedenken. Het panel bestaat onder meer uit Toine Timmermans (programmamanager duurzame voedselketens Wageningen UR), Iens Boswijk (oprichtster Iens.nl), Lucy van der Helm (directeur Sire), Mara Grimm (freelance culinair journalist), Edine Russel (hoofdredacteur Elle Decoration & Elle Eten), Hiske Versprille (culinair journalist Parool), Felix Wilbrink (culinair journalist Telegraaf), Corné van Dooren (kennisspecialist duurzaam eten Voedingscentrum), Matthijs Sienot (uitgever Hetkanwel.nl), Anne-Corine Vlaardingerbroek (Project Manager CSR Jumbo Supermarkten) en Birgit Kamp (Communications Director Tetra Pak North West Europe).

De door het panel bedachte alternatieve termen komen in juli op www.thtwegermee.nl. Dan kan iedereen stemmen op zijn favoriete term. De winnende term zal vervolgens aangeboden worden aan politiek Den Haag.

Lees ook:

EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding

Doe mee met de poll

[poll id="18"]
Lees ook
België lanceert open call Circulaire Voedselketen

België lanceert open call Circulaire Voedselketen

Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2025 30% van de voedselverspilling te voorkomen of om deze te verwerken tot hoogwaardigere voedselproducten of veevoer. Eén van de manieren waarop Vlaanderen dit wil bereiken is door het bevorderen van de circulaire voedselketen.

Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Eén op de drie Nederlanders gooit gemiddeld 5 à 15 euro per week aan eten weg

Een goed gevulde koelkast is fors duurder dan een jaar geleden. We zoeken naar manieren om geld te besparen, zoals slimmer inkopen doen en het tegengaan van voedselverspilling. Toch gooit maar liefst driekwart van de Nederlanders (76%) nog wel eens voedsel weg, blijkt uit onderzoek* van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Eén op de drie (38%) weet daarbij...

Avocadoscanner OneThird krijgt voucher tegen voedselverspilling

Avocadoscanner OneThird krijgt voucher tegen voedselverspilling

Nederlanders eten per jaar circa 38 kiloton avocado’s (bron: CBS). Volgens OneThird wordt jaarlijks circa 5.7 kiloton aan avocado’s verspild, voordat ze bij de consument terecht komen. Consumenten knijpen vaak in avocado’s om te checken of ze eetrijp zijn, waardoor het product sneller aan kwaliteit verliest. OneThird ontwikkelde een scanner om de rijpheid...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren