De Verspillingsfabriek krijgt hoogste PSO-certificering

31 oktober 2017

De Verspillingsfabriek behaalde Trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Dat is de hoogst haalbare notering en hiermee is De Verspillingsfabriek koploper als het gaat om werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidspositie. De Verspillingsfabriek startte anderhalf jaar geleden met de ambitie om zowel voedselverspilling als verspilling van talent aan te pakken.

Bob Hutten, initiatiefnemer van De Verspillingsfabriek, zei bij de start van de fabriek: “We hebben het over mensen met een achterstand, maar wat is nu die achterstand? Bij De Verspillingsfabriek denken we liever vanuit competenties, wat kan iemand wel? Het stuit ons nog steeds tegen de borst dat er zoveel vooroordelen zijn over mensen met een  beperking. Het feit dat we zijn gaan geloven dat bedrijven deze mensen niet op hoefden te nemen, dat processen en procedures vertraging zouden oplopen en dat daardoor de winstgevendheid verloren zou gaan, is een asociale gedachte. Immers door geen plek in onze bedrijven te bieden, ontneem je iemand een belangrijk bestaansrecht, namelijk dat jij met jouw talenten bij kunt dragen, dat je kunt voelen dat je er toe doet.”

Manager Inclusiviteit

Om serieus werk te maken van het in dienst nemen en houden van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, nam Hutten een Manager Inclusiviteit in dienst. Jos van Delft ging ruim een jaar geleden met veel enthousiasme aan de slag om er onder andere voor te zorgen dat in 2020 het personeelsbestand van Hutten voor minimaal tien procent uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bestaat.

Inclusief werkgeverschap stimuleren

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument en keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt. TNO en PSO-Nederland hebben in nauwe samenwerking met de markt, de PSO volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanaf 2010 (door)ontwikkeld. Het PSO-keurmerk kent vier prestatieniveaus: de Aspirant-status, Trede 1, Trede 2 en Trede 3.

Het doel van de PSO is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame en een kwalitatief goede manier aan werk te helpen. Dit doen PSO-organisaties door in de eigen organisatie werkplekken te faciliteren. Een werkgever kan met een PSO-certificaat bij steeds meer opdrachtgevers aantonen duurzaam werk te maken van social return. Daarnaast stimuleren PSO-gecertificeerde organisaties ook hun eigen leveranciers en opdrachtnemers om sociaal te ondernemen. Zij kiezen er bewust voor producten of diensten in te kopen bij SW-bedrijven en/of andere PSO-gecertificeerde organisaties. Als meer organisaties sociaal ondernemen, groeien we samen naar een inclusievere samenleving toe.

Altijd op de hoogte blijven?