'Vertakte voedselketen is kwetsbaar voor fraude'

Saskia van Ruth

WAGENINGEN - "Producten vinden hun oorsprong in de verste uithoeken van de wereld en de voedselketen is een uitgebreid en zeer vertakt netwerk geworden dat fragiel is en kwetsbaar voor fraude."

Dat zegt prof. Saskia van Ruth bij de aanvaarding haar ambt als buitengewoon hoogleraar Voedselauthenticiteit en –integriteit aan Wageningen University. Ze spreekt donderdag 3 april haar  inaugurele rede uit met als titel Voedsel met integriteit – Tussen echtheid en eigenheid.

Nieuwe, onconventionele vormen van fraude en aanduidingen als duurzaam, biologisch of diervriendelijk vragen om nieuwe geavanceerde analysetechnieken.  "Niemand wil bedrogen worden en zeker niet met zijn voedsel."

Meer kennis nodig

De laatste jaren zijn er verschillende incidenten geweest met paardenvlees, melamine, vis, of biologische producten. Toch is er weinig bekend over hoe vaak voedselfraude echt voorkomt, hoe wijd verbreid het is en waar het overal voorkomt. Om voedselfraude systematisch aan te pakken is kennis nodig van de kwetsbaarheid van producten, en de organisaties en ketens voor voedselfraude. Dit is een van de lijnen van het onderzoek van prof. Van Ruth waarin ze samenwerkt met criminologen van de VU.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

Zo denken Europeanen over voedselveiligheid (EFSA-rapport)

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA onderzocht met een enquête onder meer dan 27.000 respondenten hoe Europese burgers tegen voedselveiligheid aankijken. In 2010 werd voor het laatst een soortgelijke enquête over dit onderwerp gehouden. Het uitgebreide rapport dat de EFSA heeft opgesteld staat vol interessante inzichten. Bijvoorbeeld...

Meeste fraude in de vissector, volgens EU-rapport

Meeste fraude in de vissector, volgens EU-rapport

Het aantal voedselfraudezaken dat is gemeld bij het Europese netwerk voor voedselfraude is in 2018 flink gestegen. Dat staat in het jaarlijkse rapport van het netwerk, opgesteld door de Europese Commissie. Over de vissector zijn het hoogste aantal meldingen gemaakt, stelt het rapport. In 2018 werden in totaal 234 zaken gemeld via het AAC-systeem...

EU pakt met Kenniscentrum voedselfraude en -kwaliteit aan

EU pakt met Kenniscentrum voedselfraude en -kwaliteit aan

De Europese Commissie heeft sinds deze week een nieuw kenniscentrum: het Knowledge Centre for Food Fraud and Quality. Het Kenniscentrum gaat EU-beleidsmakers en nationale overheden ondersteunen met actuele wetenschappelijke kennis over voedselfraude en problemen met voedselkwaliteit. Daartoe gaat het markttoezichtactiviteiten en testmethoden coördineren,...