'Vertakte voedselketen is kwetsbaar voor fraude'

WAGENINGEN - "Producten vinden hun oorsprong in de verste uithoeken van de wereld en de voedselketen is een uitgebreid en zeer vertakt netwerk geworden dat fragiel is en kwetsbaar voor fraude."

Dat zegt prof. Saskia van Ruth bij de aanvaarding haar ambt als buitengewoon hoogleraar Voedselauthenticiteit en –integriteit aan Wageningen University. Ze spreekt donderdag 3 april haar  inaugurele rede uit met als titel Voedsel met integriteit – Tussen echtheid en eigenheid.

Nieuwe, onconventionele vormen van fraude en aanduidingen als duurzaam, biologisch of diervriendelijk vragen om nieuwe geavanceerde analysetechnieken.  "Niemand wil bedrogen worden en zeker niet met zijn voedsel."

Meer kennis nodig

De laatste jaren zijn er verschillende incidenten geweest met paardenvlees, melamine, vis, of biologische producten. Toch is er weinig bekend over hoe vaak voedselfraude echt voorkomt, hoe wijd verbreid het is en waar het overal voorkomt. Om voedselfraude systematisch aan te pakken is kennis nodig van de kwetsbaarheid van producten, en de organisaties en ketens voor voedselfraude. Dit is een van de lijnen van het onderzoek van prof. Van Ruth waarin ze samenwerkt met criminologen van de VU.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
EU pakt met Kenniscentrum voedselfraude en -kwaliteit aan

EU pakt met Kenniscentrum voedselfraude en -kwaliteit aan

De Europese Commissie heeft sinds deze week een nieuw kenniscentrum: het Knowledge Centre for Food Fraud and Quality. Het Kenniscentrum gaat EU-beleidsmakers en nationale overheden ondersteunen met actuele wetenschappelijke kennis over voedselfraude en problemen met voedselkwaliteit. Daartoe gaat het markttoezichtactiviteiten en testmethoden coördineren,...

Voedselfraude smaakt criminelen naar meer

Fraude met voedsel loont, meldt het Nieuwsblad. De eiercrisis is er maar een voorbeeld van. “Criminelen hebben hun actieterrein de laatste jaren verlegd”, zegt Chris Vansteenkiste, het Vlaamse hoofd van de cel Voedselfraude bij Europol. “Vroeger maakten ze luxeproducten na. Nu frauderen ze met alledaagse dingen, zoals ons voedsel.” Het gaat niet alleen om gevallen van verboden stoffen. Goedkope wijn verkocht als dure, pinda’s in de hazelnootpasta of versneden olijfolie zijn voorbeelden van ongevaarlijke fraude. Maar het is fraude en het gaat om grote bedragen. In het eerste kwartaal van dit jaar...

Start groot EU-Chinees onderzoeksproject over voedselfraude

Om de veiligheid van voedsel te verbeteren en voedselfraude grondig aan te pakken hebben het Europese Horizon 2020-programma en het Chinese ministerie van Onderzoek en Technologie €10 miljoen toegekend aan de EU-China samenwerking ‘EU-China-Safe’.  Dit onderzoeksproject is een van ‘s werelds grootste voedselveiligheidsprojecten tussen de EU en China. Wageningen University & Research leidt binnen dit project het deelproject voedselauthenticiteit. Voedselfraude Voedselfraude is een mondiaal probleem. Het aantal gerapporteerde voedselfraude gevallen neemt toe en kost niet-frauderende producenten...