'Vertakte voedselketen is kwetsbaar voor fraude'

WAGENINGEN - "Producten vinden hun oorsprong in de verste uithoeken van de wereld en de voedselketen is een uitgebreid en zeer vertakt netwerk geworden dat fragiel is en kwetsbaar voor fraude."

Dat zegt prof. Saskia van Ruth bij de aanvaarding haar ambt als buitengewoon hoogleraar Voedselauthenticiteit en –integriteit aan Wageningen University. Ze spreekt donderdag 3 april haar  inaugurele rede uit met als titel Voedsel met integriteit – Tussen echtheid en eigenheid.

Nieuwe, onconventionele vormen van fraude en aanduidingen als duurzaam, biologisch of diervriendelijk vragen om nieuwe geavanceerde analysetechnieken.  "Niemand wil bedrogen worden en zeker niet met zijn voedsel."

Meer kennis nodig

De laatste jaren zijn er verschillende incidenten geweest met paardenvlees, melamine, vis, of biologische producten. Toch is er weinig bekend over hoe vaak voedselfraude echt voorkomt, hoe wijd verbreid het is en waar het overal voorkomt. Om voedselfraude systematisch aan te pakken is kennis nodig van de kwetsbaarheid van producten, en de organisaties en ketens voor voedselfraude. Dit is een van de lijnen van het onderzoek van prof. Van Ruth waarin ze samenwerkt met criminologen van de VU.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
NVWA: 'Geen besmet Braziliaans vlees in Nederland'

NVWA: 'Geen besmet Braziliaans vlees in Nederland'

De Nederlandse Voedsel en -Warenautoriteit (NVWA) heeft geen aanwijzingen dat er besmet Braziliaans vlees, waar mensen ziek van kunnen worden, op de Nederlandse markt is beland.  Een woordvoerder van de voedseltoezichthouder zegt dat er geen reden is om mensen nu te waarschuwen. Braziliaans vleesschandaal Vorige week kwam een groot Braziliaanse vleesschandaal...

‘Normen en waarden nodig voor herstel vertrouwen’

Bakkers moeten weer normen en waarden krijgen om de consument opnieuw voor zich te winnen. Volgens Bob Hutten, van de Verspillingsfabriek en Hutten Catering, zullen bedrijven in food zich opnieuw moeten uitvinden. “Het kan toch niet zo zijn dat consumenten geen geld meer willen besteden aan goed voedsel?” Dat bleek tijdens een discussie over de Bakkerij van de Toekomst, waar Hutten discussieleider was. “Als we praten met supermarkten is er voor hen maar één waarde: prijs. Door operational excellence werden we nog leaner en meaner en draait het alleen nog maar om geld verdienen. Alles is vastgelegd,...

Vermoedens voedselfraude: helft onderzoeken in vlees

Vermoedens voedselfraude: helft onderzoeken in vlees

In de periode 2014 tot en met september 2016 waren er in totaal 125 vermoedens van voedselfraude. In 43 van de gevallen heeft dit geleid tot een strafrechtelijk onderzoek. Het ging hierbij onder meer over etikettering. Ongeveer de helft van deze onderzoeken had betrekking op vlees. Dat antwoordt minister Schippers van VWS op Kamer-vragen naar aanleiding...