'Vertakte voedselketen is kwetsbaar voor fraude'

WAGENINGEN - "Producten vinden hun oorsprong in de verste uithoeken van de wereld en de voedselketen is een uitgebreid en zeer vertakt netwerk geworden dat fragiel is en kwetsbaar voor fraude."

Dat zegt prof. Saskia van Ruth bij de aanvaarding haar ambt als buitengewoon hoogleraar Voedselauthenticiteit en –integriteit aan Wageningen University. Ze spreekt donderdag 3 april haar  inaugurele rede uit met als titel Voedsel met integriteit – Tussen echtheid en eigenheid.

Nieuwe, onconventionele vormen van fraude en aanduidingen als duurzaam, biologisch of diervriendelijk vragen om nieuwe geavanceerde analysetechnieken.  "Niemand wil bedrogen worden en zeker niet met zijn voedsel."

Meer kennis nodig

De laatste jaren zijn er verschillende incidenten geweest met paardenvlees, melamine, vis, of biologische producten. Toch is er weinig bekend over hoe vaak voedselfraude echt voorkomt, hoe wijd verbreid het is en waar het overal voorkomt. Om voedselfraude systematisch aan te pakken is kennis nodig van de kwetsbaarheid van producten, en de organisaties en ketens voor voedselfraude. Dit is een van de lijnen van het onderzoek van prof. Van Ruth waarin ze samenwerkt met criminologen van de VU.

Lees ook:

Meer over
Lees ook

Bertolli en Lidl genoemd in olijfolieschandaal

Het Italiaanse Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in naar zeven producenten van olijfolie, waaronder deOleo (fabrikant van Bertolli) en Lidl (merk Primadonna). Ze worden verdacht van fraude omdat ze ‘gewone’ olijfolie als duurdere 'extra vergine' op de markt zouden hebben gebracht. Diverse merken worden ook in Nederland verkocht. Het onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van een olijfolietest van het Italiaanse tijdschrift il Test. Daarbij kwam na onderzoek naar voren dat negen van de twintig geteste flessen geen extra vergine olijfolie bevatten, terwijl dit wel op het etiket vermeld staat....

Boetes voor fraude met lamsvlees

De NVWA heeft zes bedrijven een boete van 525 euro opgelegd voor het aanbieden van onverpakt vlees als lamsvlees, terwijl het vermengd was met kalkoen- of rundvlees. Voor het onderzoek heeft de NVWA 57 slagerijen en kleine supermarkten bezocht waar onverpakt lamsvlees wordt verkocht. Op zes locaties, bijna tien procent) bleek het vlees niet 100 procent lamsvlees en zij kregen dan ook een boete. Bij drie was het lamsvlees vermengd met kalkoen- en bij de andere drie met rundvlees. Of de overtreders slagers of juiste kleine supermarkten waren, vermeldt de NVWA niet. Aanleiding tot het onderzoek was...

FNLI verbaasd over fraudemeldpunt van Consumentenbond

De FNLI is verbaasd dat de Consumentenbond een meldpunt Voedselfraude is gestart. “Op welke grond is de Consumentenbond tot de conclusie gekomen dat de meldpunten van de NVWA niet zouden functioneren?”, vraagt FNLI-directeur Philip den Ouden zich af. Volgens hem heeft de NVWA al jaren een meldpunt voor anonieme klachten uit de keten. Sinds juni 2014 is daar ook nog een speciaal meldpunt voor fraude in de vleesketen bijgekomen. “Verandert het openstellen van nog een meldpunt, maar nu bij de Consumentenbond, opeens aan de effectiviteit daarvan? Ik heb het antwoord nog niet gezien”, reageert Den Ouden...