'Vertakte voedselketen is kwetsbaar voor fraude'

3 april 2014

WAGENINGEN - "Producten vinden hun oorsprong in de verste uithoeken van de wereld en de voedselketen is een uitgebreid en zeer vertakt netwerk geworden dat fragiel is en kwetsbaar voor fraude."

Dat zegt prof. Saskia van Ruth bij de aanvaarding haar ambt als buitengewoon hoogleraar Voedselauthenticiteit en –integriteit aan Wageningen University. Ze spreekt donderdag 3 april haar  inaugurele rede uit met als titel Voedsel met integriteit – Tussen echtheid en eigenheid.

Nieuwe, onconventionele vormen van fraude en aanduidingen als duurzaam, biologisch of diervriendelijk vragen om nieuwe geavanceerde analysetechnieken.  "Niemand wil bedrogen worden en zeker niet met zijn voedsel."

Meer kennis nodig

De laatste jaren zijn er verschillende incidenten geweest met paardenvlees, melamine, vis, of biologische producten. Toch is er weinig bekend over hoe vaak voedselfraude echt voorkomt, hoe wijd verbreid het is en waar het overal voorkomt. Om voedselfraude systematisch aan te pakken is kennis nodig van de kwetsbaarheid van producten, en de organisaties en ketens voor voedselfraude. Dit is een van de lijnen van het onderzoek van prof. Van Ruth waarin ze samenwerkt met criminologen van de VU.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?