Vertical farm GROWx maakt doorstart onder nieuw management

GROWx-4

De Amsterdamse vertical farm GROWx heeft een doorstart gemaakt en is weer begonnen met produceren voor de horeca, zo meldt het dagblad Trouw. Het bedrijf kon vorig jaar de rekeningen niet meer betalen en moest de productie stilleggen.

In het voorjaar van 2016 begon John Apesos dankzij een flinke projectlening van het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKEF) met zijn verticale stadsboerderij GROWx, in een pakhuis in de Bijlmer. Een jaar later kon het bedrijf groenten en kruiden gaan leveren aan de horeca, die enthousiast waren over de smaak van de producten.

Troebelen

Toch bleek het moeilijk de financiën rond te krijgen. Eind 2018 stond GROWx op de rand van een faillissement. Alleen ingrijpen van het AKEF heeft het bedrijf kunnen redden. Het fonds stelde meteen nieuw management aan. Oprichter John Apesos is aan de kant geschoven en moet zich voortaan tevreden stellen met een rol als adviseur. De nieuwe directeur wordt Neil Simmons, die al ruim twintig jaar ervaring heeft in de voedselindustrie.

GROWx in de toekomst

Onder het nieuwe leiderschap levert GROWx inmiddels weer groenten en kruiden aan de horeca, maar de echte ambities liggen elders. Het bedrijf ontwikkelt nu technologie die verkocht gaat worden aan andere vertical farms. "Daar liggen de echte commerciële kansen. Vertical farming is overal in opkomst," aldus de nieuwe directeur Neil Simmons.

Bron: Trouw

Lees ook
Bladgroenten "met kluit" verkrijgbaar bij Marqt

Bladgroenten "met kluit" verkrijgbaar bij Marqt

Vanaf deze week verkoopt supermarktketen Marqt bladgroenten met kluit, zegt het bedrijf in een persbericht. De groenten zijn milieuvriendelijk geteeld en blijven langer vers.  Marqt laat de groenten telen in een kassysteem van Urban Ponics uit Venlo. Dat bedrijf heeft een kas ontwikkeld die urban farming met aeroponics mixt,...

Grootste slafabriek in Europa verder vertraagd

Grootste slafabriek in Europa verder vertraagd

De bouw van de ambitieuze, verticale slaboerderij van Staay Food in Dronten is na een jaar nog steeds niet begonnen. De slafabriek, waarvan de bouw in de zomer van 2017 al moest starten, is verder vertraagd en gaat meer geld kosten dan begroot. Begin 2017 kwam Staay Food met het plan om een enorme verticale boerderij te bouwen voor de teelt van luxe...