Vertrouwen ondernemers agrarische sector blijft toenemen

Windhaantje

Het vertrouwen van ondernemers in de agrarische sector blijft toenemen. Dit blijkt uit de Agro Vertrouwensindex. Met een toename van drie procentpunten komt de index in het eerste kwartaal van 2017 uit op bijna 19 punten. De Agro Vertrouwensindex voor de totale land- en tuinbouw is sinds het tweede kwartaal van 2016 aan het stijgen. Ter vergelijking: de hoogste index bedroeg 22 punten en werd eind 2013 gemeten.

Stemmingsindex

De stemmingsindex bevraagt ondernemers over de huidige situatie op hun bedrijf. Deze is in het eerste kwartaal van 2017 nagenoeg gelijk gebleven. De index over de verwachte situatie over twee à drie jaar op het bedrijf is met vijf punten gestegen. Deze twee indexen bepalen samen de Agro Vertrouwensindex.

Hoewel de stemmingsindex van de land- en tuinbouw nagenoeg gelijk bleef, veranderde de stemming in de onderliggende sectoren wel. Pluimveehouders zijn hun dip van eind 2016 weer te boven en hun stemming steeg sterk. De stemmingsindex bij de varkenshouders, glastuinders en melkveehouders blijft een stijgende lijn vertonen. Ondernemers in de opengrondstuinbouw zijn echter minder tevreden over de huidige situatie op het bedrijf; deze stemmingsindex daalde sterk. Ook akkerbouwers zijn minder tevreden dan een kwartaal eerder.

Rooskleuriger

De glastuinders, opengrondstuinbouw en met name de melkveehouderij schatten hun situatie over twee à drie jaar rooskleuriger in. Akkerbouwers, varkenshouders en pluimveehouders hebben hun verwachtingen voor de middellange termijn naar beneden bijgesteld.

Naast de stemmingsindex en de verwachting de middellange termijn wordt ook de mening gevraagd over de bedrijfssituatie in de afgelopen en de komende twaalf maanden (conjunctuurindex). Ondernemers in de land- en tuinbouw zijn bij de laatste meting wat positiever over de afgelopen twaalf maanden. Er waren evenveel agrariërs positief als negatief. Bij elf eerdere metingen waren er meer ondernemers negatief dan positief. Boeren en tuinders waren met name positiever over de opbrengstprijs en hun productie. Over de komende twaalf maanden zijn ze net iets meer positief dan negatief. Deze index steeg van -1 naar +4 punten. Agrariërs zijn vooral positiever over hun verwachtte productie.

Agro-vertrouwensindex-1024x460

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Studenten bedenken verticale boerderij in Bijlmerbajes

Studenten bedenken verticale boerderij in Bijlmerbajes

Een innovatief, hip en doordacht plan voor de herontwikkeling van de Bijlmerbajes moet Amsterdammers uitnodigen zich actief te interesseren voor de productie van gezond en duurzaam voedsel. Veertien internationale studententeams strijden daarvoor om de eerste prijs bij de Student Challenge ‘Design the Ultimate Urban Greenhouse’. Zij leveren inspiratie...

Personalia juli 2018: wie ging waar naartoe?

Personalia juli 2018: wie ging waar naartoe?

De voedingsmiddelenindustrie is volop in beweging. Welke personeelswisselingen waren er in juli 2018? EVMI zet deze op een rijtje. Vomar Marco Maatman heeft aangekondigd dat hij na de zomer vertrekt bij Vomar. Hij was sinds 19 juni 2017 commercieel-directeur van de supermarktketen. Maatman geeft aan dat hij een goede tijd bij Vomar heeft gehad, maar...

Congres over de aanpak van de Fusarium verwelkingsziekte bij bananen

Congres over de aanpak van de Fusarium verwelkingsziekte bij bananen

Wetenschappers van over de hele wereld komen 28 juli in Boston bij elkaar om te spreken de aanpak van de Fusarium verwelkingsziekte bij bananen. Het is de eerste keer dat dit probleem tijdens een internationaal wetenschappelijk congres zo uitvoerig wordt besproken. Zo’n 100 specialisten en vijftien sprekers delen hun ervaringen en bespreken wat er nodig...