Verzet werknemers Frisia Food tegen hoge werkdruk

vlees-snijden-medewerker-pixabay

Werknemers van pluimveeslachterij Frisia Food klagen over een te hoge werkdruk. In een petitie eisen ze maatregelen van de directie van het Friese bedrijf, zo meldt vakbond FNV.

Volgens de vakbond krijgen medewerkers niet genoeg pauze omdat zij verplichte hygiënische handelingen moeten verrichten die niet onder werktijd zouden mogen vallen. Die nemen zo’n acht minuten in beslag, wat tot haastige pauzes leidt. In hun petitie eisen de medewerkers dat de pauze pas ingaat na de hygiënische handelingen.

Uitzendwerk

Bovendien zou de werkdruk worden opgevoerd door de hoge uitstroom van uitzendkrachten. Ongeveer de helft van het personeel op de werkvloer bestaat uit uitzendkrachten, die door de hoge werkdruk en geringe begeleiding snel weer vertrekken. Ook zou er voor uitzendkrachten geen uitzicht zijn op een contract bij Frisia, wat volgens de petitie moet veranderen.

Overname Frisia Food

Er werken zo’n 140 mensen bij Frisia Food. Begin 2019 werd het bedrijf overgenomen door vleesverwerker CFG Poultry, leverancier van onder meer Kentucky Fried Chicken in Nederland. Het verkrijgen van een vaste afnemer was een zegen voor Frisia Food, dat voorheen concurrentie had van goedkoper producerende slachterijen in Oost-Europa. Toch is de rust niet volledig teruggekeerd, zo blijkt.

Lees ook
COV noemt oproep FNV over ingrijpen in vleessector 'kwetsend, ongefundeerd en ongepast'

COV noemt oproep FNV over ingrijpen in vleessector 'kwetsend, ongefundeerd en ongepast'

"Hard ingrijpen in vleessector nodig om meer coronabesmettingen te voorkomen." Zo opende FNV een persbericht dat ze op 7 mei verstuurden naar aanleiding van de coronabesmetting van 28 arbeidsmigranten die werkzaam zijn in de vleesindustrie. Brancheorganisatie COV noemt de uitspraken kwetsend, ongefundeerd en ongepast. "Het is een klap in het gezicht...

Uitkomsten Nationale Werkdruk & Zacht Werken monitor 2019

Uitkomsten Nationale Werkdruk & Zacht Werken monitor 2019

Werk is belangrijk voor Nederlanders. 88 procent van de werkende beroepsbevolking geeft aan dat hun werk belangrijk voor hen is en 90 procent denkt dat het belangrijk is voor andere mensen. Tegelijkertijd heeft bijna de helft van de Nederlanders, 45 procent, te kampen gehad met een burn out of worstelt daar nu mee.

Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Een baan krijgen zonder te solliciteren. Dat kan bij De Koekfabriek, een bakkerij met zes locaties in Nederland waar koekjes worden gebakken. Het bedrijf gaat als eerste in de bakkersbranche nieuwe medewerkers aannemen via Open Hiring voor de nieuwe vestiging in Wageningen.