Werknemers van pluimveeslachterij Frisia Food klagen over een te hoge werkdruk. In een petitie eisen ze maatregelen van de directie van het Friese bedrijf, zo meldt vakbond FNV.

Volgens de vakbond krijgen medewerkers niet genoeg pauze omdat zij verplichte hygiënische handelingen moeten verrichten die niet onder werktijd zouden mogen vallen. Die nemen zo’n acht minuten in beslag, wat tot haastige pauzes leidt. In hun petitie eisen de medewerkers dat de pauze pas ingaat na de hygiënische handelingen.

Uitzendwerk

Bovendien zou de werkdruk worden opgevoerd door de hoge uitstroom van uitzendkrachten. Ongeveer de helft van het personeel op de werkvloer bestaat uit uitzendkrachten, die door de hoge werkdruk en geringe begeleiding snel weer vertrekken. Ook zou er voor uitzendkrachten geen uitzicht zijn op een contract bij Frisia, wat volgens de petitie moet veranderen.

Overname Frisia Food

Er werken zo’n 140 mensen bij Frisia Food. Begin 2019 werd het bedrijf overgenomen door vleesverwerker CFG Poultry, leverancier van onder meer Kentucky Fried Chicken in Nederland. Het verkrijgen van een vaste afnemer was een zegen voor Frisia Food, dat voorheen concurrentie had van goedkoper producerende slachterijen in Oost-Europa. Toch is de rust niet volledig teruggekeerd, zo blijkt.

Altijd op de hoogte blijven?