Verzet werknemers Frisia Food tegen hoge werkdruk

vlees-snijden-medewerker-pixabay

Werknemers van pluimveeslachterij Frisia Food klagen over een te hoge werkdruk. In een petitie eisen ze maatregelen van de directie van het Friese bedrijf, zo meldt vakbond FNV.

Volgens de vakbond krijgen medewerkers niet genoeg pauze omdat zij verplichte hygiënische handelingen moeten verrichten die niet onder werktijd zouden mogen vallen. Die nemen zo’n acht minuten in beslag, wat tot haastige pauzes leidt. In hun petitie eisen de medewerkers dat de pauze pas ingaat na de hygiënische handelingen.

Uitzendwerk

Bovendien zou de werkdruk worden opgevoerd door de hoge uitstroom van uitzendkrachten. Ongeveer de helft van het personeel op de werkvloer bestaat uit uitzendkrachten, die door de hoge werkdruk en geringe begeleiding snel weer vertrekken. Ook zou er voor uitzendkrachten geen uitzicht zijn op een contract bij Frisia, wat volgens de petitie moet veranderen.

Overname Frisia Food

Er werken zo’n 140 mensen bij Frisia Food. Begin 2019 werd het bedrijf overgenomen door vleesverwerker CFG Poultry, leverancier van onder meer Kentucky Fried Chicken in Nederland. Het verkrijgen van een vaste afnemer was een zegen voor Frisia Food, dat voorheen concurrentie had van goedkoper producerende slachterijen in Oost-Europa. Toch is de rust niet volledig teruggekeerd, zo blijkt.

Lees ook
'Een bedrijfscultuur kun je niet van bovenaf bepalen'

'Een bedrijfscultuur kun je niet van bovenaf bepalen'

Tony’s Chocolonely heeft dit jaar een tweede plaats veroverd in de strijd om de titel ‘beste werkplek van Nederland’. Wat heb je nodig om zo’n werkplek te worden? ‘Alle medewerkers leven de kernwaarden van Tony’s.’ Kernwaarden van Tony’s Chocolonely zijn ondernemend, kritisch, eigenzinnig en om blij van...

Medewerkers  op nummer één

Medewerkers op nummer één

De economie groeit. Dat betekent meer banen, maar er zijn niet altijd mensen om deze te vervullen. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste mensen binnenkrijgt? En deze weet te behouden? Eurofins Food, Feed & Water Testing Netherlands doet het als volgt.  HR manager Tom Groen zegt te merken dat het goed gaat met de economie. ‘Het gevolg is...

NVWA: Pluimveeslachthuizen moeten hygiënischer werken

NVWA: Pluimveeslachthuizen moeten hygiënischer werken

Vorige week werd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de naleefmonitor over de roodvleessector gepubliceerd, nu is ook de naleefmonitor voor pluimveeslachterijen bekend. Volgens de NVWA laat de pluimveesector steken vallen op het gebied van hygiëne. Over het algemeen houden deze grote pluimveeslachthuizen zich goed aan de regels...