Vette vis goed voor de oren

WAGENINGEN - Ouderen die regelmatig vette vis eten, horen beter dan hun leeftijdgenoten die dat niet doen. In vette vis zitten omega-3-vetzuren en die blijken gunstig te zijn voor het behoud van bepaalde hersenfuncties, zoals het gehoor.

Dat heeft voedingswetenschapper Carla Dullemijer van de Wageningen Universiteit vastgesteld. Dat vette vis goed zou zijn voor de hersenen, werd al langer aangenomen. Zelfs stripheld Obelix krijgt meer dan eens het advies vis te eten om slimmer te worden.

Dullemeijer heeft nu de wetenschappelijke verklaring voor die veronderstelling gevonden en is daar vorige maand op gepromoveerd.

Jonge varkens gebruiken een omega-3-vetzuur om de ontwikkeling van hun hersenen op gang te brengen. Dullemeijer veronderstelde daarom dat deze vetzuren wellicht ook de ouder wordende hersenen van de mens langer in goede conditie zouden houden.

Zij testte een groep ouderen die weinig visolie gebruikte en vergeleek hun cognitieve prestaties met die van een groep mensen die juist veel vette vis at. Visvetzuren in het bloed leverden een duidelijk betere prestatie op.

Dullemeijer onderzocht daarna het binnenoor, dat zeer goed doorbloed is. Ouderen die veel visolie binnenkregen, hadden een betere bloedcirculatie en dat zorgt voor een beter gehoor, vooral voor de lage tonen.

Lees ook:
Markt omega-3 blijft overeind (16 oktober 2008)  

'Omega-3 populair in babyvoeding'(10 maart 2009) 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Omega-3

Bron: ANP