Vier Amerikaanse steden stemmen voor suikertax

fris

San Francisco en drie andere steden in de VS gaan een suikertax invoeren. De inwoners van de steden konden op 8 november over de maatregel stemmen, tegelijk met de presidentsverkiezingen.

In San Franciso stemde 62 procent van de kiesgerechtigden vóór de heffing, in de hoofdstad van de staat New York Albany deed zelfs 71 procent dat. Ook Oakland in Californië en Boulder in Colorado was respectievelijk 54 en 61 procent voor de suikertax.

De suikertax heeft betrekking op frisdrank met suiker, energiedrank, gezoete thee en sportdranken. In het Californische Berkeley werd al eerder een suikertax ingevoerd.

In San Francisco hebben de voorstanders van de suikertax 9.2 miljoen dollar uitgegeven aan hun campagne, de tegenstanders  20 miljoen dollar.

Lees ook:

‘Suikertax lost het echte probleem niet op' (18 maart 2016)

Lees ook
Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

In Nederland is een belasting op suikerhoudende voedingsmiddelen al lang van de baan, maar op andere plekken in de wereld is de discussie rondom suikeraccijnzen nog volop aan de gang. Inmiddels heeft een flink aantal landen zo’n suikerbelasting ingevoerd en is er al enige data beschikbaar over de effectiviteit ervan. In 2015 en 2016 haalde het...

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

29% minder suiker in Britse frisdrank in vier jaar tijd

De hoeveelheid suiker in Britse frisdrank is tussen 2015 en 2018 met 29% gedaald. Ook is de verkoop van frisdrank met meer dan 5% suiker met de helft gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford University. De enorme daling is volgens de onderzoekers deels te wijten aan de Britse suikeraccijns op frisdranken. Groot-Brittannië kampt met een zorgwekkende...

'Suikerrijk voedingspatroon in kindertijd leidde tot obesitas op latere leeftijd’

'Suikerrijk voedingspatroon in kindertijd leidde tot obesitas op latere leeftijd’

De obesitasepidemie onder volwassenen zou het resultaat kunnen zijn van veranderingen in het voedingspatroon die tientallen jaren geleden plaatsvonden. Dat suggereren onderzoekers van de universiteit van Tennessee, Knoxville in een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Economics and Human Biology. De overconsumptie...