Vier Amerikaanse steden stemmen voor suikertax

San Francisco en drie andere steden in de VS gaan een suikertax invoeren. De inwoners van de steden konden op 8 november over de maatregel stemmen, tegelijk met de presidentsverkiezingen.

In San Franciso stemde 62 procent van de kiesgerechtigden vóór de heffing, in de hoofdstad van de staat New York Albany deed zelfs 71 procent dat. Ook Oakland in Californië en Boulder in Colorado was respectievelijk 54 en 61 procent voor de suikertax.

De suikertax heeft betrekking op frisdrank met suiker, energiedrank, gezoete thee en sportdranken. In het Californische Berkeley werd al eerder een suikertax ingevoerd.

In San Francisco hebben de voorstanders van de suikertax 9.2 miljoen dollar uitgegeven aan hun campagne, de tegenstanders  20 miljoen dollar.

Lees ook:

‘Suikertax lost het echte probleem niet op' (18 maart 2016)

Lees ook
Producenten pure vruchtensappen starten campagne ‘Geen suikertaks in de boomgaard’

Producenten pure vruchtensappen starten campagne ‘Geen suikertaks in de boomgaard’

Nederlandse producenten van pure vruchtensappen starten een campagne tegen de aankomende belastingverhoging op suikerhoudende frisdranken. “De inhoud van onze flessen groeit aan de boom, hier komt geen gram bewerkte fabriekssuiker aan te pas.”

Diabetes Fonds: ‘Snel belasting op suikerrijke dranken’

Diabetes Fonds: ‘Snel belasting op suikerrijke dranken’

Het Diabetes Fonds pleit bij het kabinet voor een snelle invoering van belasting op suikerrijke dranken. Een meerderheid van de Nederlandse jongeren drinkt frisdranken in hoeveelheden die de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2 vergroten, meldt de patiëntenorganisatie.

Dit zegt het regeerakkoord over voeding

Dit zegt het regeerakkoord over voeding

271 dagen na de landelijke verkiezingen was er op 13 december eindelijk een coaliteakkoord. De belangrijkste peilers wat betreft voeding: 'op termijn' een suikertaks en een streep door de btw op groenten en fruit.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren