Vierde verdachte etikettenfraude aangehouden

25 november 2015

In Nederland is een vierde verdachte van etikettenfraude bij Nutrilon-babymelkpoeder aangehouden. Drie andere verdachten blijven nog zeker 30 dagen vastzitten. Onderzoek naar vingerafdrukken heeft aangetoond dat alle vier betrokken zijn bij deze etikettenfraude.

De vierde verdachte werd begin deze week aangehouden door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD).

Vervalste etiketten

De vier worden ervan verdacht, vervalste etiketten op blikken 'gewone' Nutrilon-babymelkpoeder van Nutricia te hebben geplakt. Dit om ze als duurdere variant te kunnen verkopen.

Door de valse etiketten leek het of de voeding geschikt was voor baby's met een koemelkallergie, terwijl dat niet zo was. Kinderen met een koemelkallergie die deze melk drinken, kunnen een ernstige allergische reactie krijgen.

De NVWA heeft onder leiding van het Functioneel Parket uitgebreid onderzoek gedaan naar deze fraude. Bij verschillende doorzoekingen hebben rechercheurs van de NVWA onder meer administratie en digitaal materiaal in beslag genomen.

Voor export naar China

Uit het onderzoek blijkt dat de verdachten zich hebben gericht op handelaren die babymelkpoeder naar China exporteren. De Nutrilon-blikken met vervalste etiketten zijn niet te koop geweest via reguliere verkooppunten als winkels en webshops.

Uit het onderzoek van de NVWA blijkt verder dat er geen vervalste blikken meer te koop worden aangeboden. Er zijn bij de NVWA geen meldingen bekend over kinderen die ziek zijn geworden door deze voeding.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?