Vion overweegt vleesvervangers te gaan produceren

jaarcijfers-vion-2018

Vleesgigant Vion overweegt de markt voor vleesvervangers aan te boren. Dat zegt bestuursvoorzitter Ronald Lotgerink tegen het FD. Het vleesbedrijf publiceerde vandaag zijn jaarcijfers, waarin staat dat de nettowinst in 2018 is gehalveerd.

Volgens Lotgerink is een gedeeltelijke overstap op de productie van vleesvervangers een rationele stap, omdat de vraag naar vlees in West-Europa niet meer toeneemt. In Duitsland heeft Vion een dochteronderneming die zich al op vegetarische producten richt, onder de naam Salomon Foodworld. Het zou voor het bedrijf geen grote stap zijn om die producten ook in de Nederlandse supermarkten te krijgen.

Cijfers

In 2018 behaalde Vion een omzet van €4,7 miljard (ruim €5 miljard in 2017) en een nettowinst van €10,2 miljoen (€21,8 miljoen in 2017). De tegenvallende omzet en nettowinst was volgens het bedrijf vooral te danken aan de lage verkoopprijzen van runderhuiden en de hoge prijzen van varkens tijdens de droge zomer. Wel bracht Vion de nettoschuld terug tot €35,1 miljoen.

Investeren

Komend jaar investeert Vion €35 miljoen in de uitbreiding van de fabriek in Boxtel. Daarmee kan de productie geconcentreerd worden om te besparen op vervoer en de productieketen de verkorten. Het bedrijf zet ook in op transparantie. Volgend jaar wil Vion een track-and-trace-systeem hebben waarmee de Nederlandse consument via een QR-code op het vleesproduct de oorsprong ervan kan achterhalen. Die transparantie biedt ook mogelijkheden voor de Aziatische markt, waar voedselveiligheid en traceerbaarheid van vlees hoog op de agenda staan. Azië is een van de weinige werelddelen waar de vraag naar vlees nog groeit.

Lees ook
NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees. Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen...

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

In vier jaar tijd is de omzet aan voeding met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid in de Nederlandse supermarkten meer dan verdubbeld. Dat meldt onderzoeksbureau IRI naar aanleiding van de publicatie van de meest recente Monitor Keurmerken Retail.

Vleesverwerker JBS lanceert plantaardige burger

Vleesverwerker JBS lanceert plantaardige burger

Het Braziliaanse JBS, de grootste vleesverwerker ter wereld, lanceert dit voorjaar een plantaardige burger. Eerder maakten ook Vion en Tyson Foods bekend dat ze gaan investeren in plantaardig.