Vion vervangt 3.300 Oost-Europese flexbanen door vaste contracten

Vion

De Vion Food Group neemt per 1 januari 2021 3.300 werknemers in vaste dienst. Het gaat om medewerkers die al bij de Duitse vestigingen van Vion werken op basis van flexcontracten via bureaus. Vion beëindigt de samenwerking met deze bureaus en neemt zelf de verantwoording over voor de betrokken medewerkers.

Vanaf 1 januari 2021 zijn uitzendkrachten op flexbasis in de vleesindustrie verboden in Duitsland. Overigens is Vion, "conform de eigen MVO-richtlijnen", al sinds 2017 bezig werknemers van externe dienstverleners over te nemen als die al langer bij het bedrijf werken, schrijft Vion in het nieuwsbericht. De afdeling Human Resources wordt versterkt om de nieuwe instroom te kunnen bedienen. Voor het vaste personeel heeft de verandering geen gevolgen: "Alle werknemers die momenteel bij Vion in Duitsland werken, behouden hun baan." Is het echt allemaal zo business as usual? De grote stap ineens kan gezien worden als een reactie op de beschuldigende reacties op de talrijke Corona-besmettingen waarmee slachthuizen dit voorjaar geconfronteerd. Hoewel de oorzaak vermoedelijk moet worden gezocht in de ventilatiesystemen in de koude omgeving van slachthuizen, richtten de verwijten van de politiek zich op de povere woon- en vervoersomstandigheden waaronder Oost-Europeanen met tijdelijk contracten dicht op elkaar leven.

Voor de nieuwe werknemers voorziet Vion wel een probleem: taalbarrières. De nieuwe werknemers zijn voornamelijk afkomstig uit Oost-Europese culturen. "Om de natuurlijke afstand tussen de bestaande taalbarrières te overbruggen, bieden we taalcursussen, maar ook concrete ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van advies over instanties en overheden." Vion gaat de nieuwe medewerkers via enquêtes vragen "hoe zij het beste ondersteund kunnen worden."

Foodlog

Lees ook
Boekrecensie: Ondernemen in crisistijd

Boekrecensie: Ondernemen in crisistijd

Dat de coronacrisis alles behoorlijk in de war heeft geschopt mag duidelijk zijn, maar voor sommigen heeft deze crisis juist nieuwe inspiratie opgeleverd. Zoals auteur en ondernemer Femke Hogema, die in drie weken ‘Ondernemen in crisistijd’ schreef. Door haar jarenlange ervaring in de ondernemerswereld weet Hogema welke impact een crisis...

Nederland 'ontkookt': steeds meer kant-en-klaar en thuisbezorgde maaltijden

Nederland 'ontkookt': steeds meer kant-en-klaar en thuisbezorgde maaltijden

Nederlanders, en dan met name volwassenen tussen 18 en 40 jaar, eten steeds vaker kant-en-klaar of thuisbezorgde maaltijden. Mensen ervaren tijdnood, hebben vaker geen zin om te koken, maar vinden gezond en lekker eten wel belangrijk.

Belastingdienst: Verleng bijzonder uitstel van betaling uiterlijk 30 juni

Belastingdienst: Verleng bijzonder uitstel van betaling uiterlijk 30 juni

Ondernemers hebben tot 30 juni de tijd om het bijzonder uitstel van betaling te verlengen. De Belastingdienst adviseert ondernemers die nog niet aan de nieuwe betalingsverplichtingen kunnen voldoen om het uitstel te verlengen. Hierover stuurde de dienst afgelopen weekend een brief naar 60.000 ondernemers, waaronder de detailhandel en horeca.