Zijn schaaldieren even gezond als vis?

Vis en schaaldieren

Het is algemeen bekend dat één keer per week vis eten gezond is. Zo bevat vis veel omega 3-vetzuren, en vitamines en mineralenzoals vitamine A, D en B12. Maar geldt dit ook voor schaaldieren? Volgens Harvard Medical Journal zijn schaal- en weekdieren in de meeste gevallen een goed alternatief voor vis.

Een van de goede eigenschappen van vis is het gehalte omega 3-vetzuren. Met name zalm, makreel en haring bevatten veel omega 3, die de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Voor schaaldieren geldt dit niet en zijn ze geen goed alternatief.

Maar op veel andere gebieden wel. Zo bevatten schaal en weekdieren, zoals mosselen, kreeft en met name octopus, veel proteïne. Ook wat betreft calorieën komen vis en schaaldieren vrijwel overeen. Althans, zolang deze niet gefrituurd zijn.

Beide zijn ook goed voor het verlagen van het cholesterol. Dit geldt alleen niet voor alle schaaldieren. Zo zijn mossels, oesters en kreeft bijvoorbeeld goed, maar kunnen garnalen en gefrituurde calamari het cholesterol juist verhogen.

Lees ook
Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Tegenwoordig worden steeds meer visproducten en maaltijden bereid met smaakmakers als sauzen, marinades, kruiden, mengsels van oliën, specerijen en kruiden. De eindproducten zijn panklaar voor de consument, dat is wel zo makkelijk.

Visafval als verpakking

Visafval als verpakking

Visafval eindigt doorgaans op de composthoop. Daar breekt het binnen zes weken af en wordt daarna hergebruikt. Kan dat niet anders? Lucy Hughes, een Britse productontwerper, wilde hergebruik van visafval rerealiseren door rode algen te binden met eiwitten die uit vissenschubben worden gehaald. Het resultaat: een doorzichtig materiaal dat als verpakking...

Nieuw product IntelligentFood verkleint vis-afvalstroom

Nieuw product IntelligentFood verkleint vis-afvalstroom

In de week van de circulaire economie presenteert IntelligentFood haar nieuwste product: olijfolie met makreel- en palingessence. De duurzame olie wordt gedeeltelijk gemaakt van visreststromen.