Visconsumptie draagt bij aan sterker immuunsysteem

Visconsumptie 2_foto Willem den heijer

Verkoop in viswinkels loopt beter dan verkoop van vis op de markt (foto: Willem M. den Heijer).

Virussen zijn er al sinds de mens rondloopt op deze planeet. Je kunt je wapenen tegen virussen die een gevaar vormen voor de gezondheid. Ons immuunsysteem is de beste verdedigingslinie, mits in goede conditie. Dagelijkse visconsumptie kan daar heel veel aan bijdragen.

In de juni-editie liet het medisch vaktijdschrift ‘Medisch Dossier’ weten dat meer dan de helft van de corona-patiënten zwaarlijvig was en een verhoogde bloeddruk had. Voorts hadden ze een opmerkelijk tekort aan selenium en een tekort aan vitamine-C en D.

Selenium is een sporenelement en antioxidant. Selenium gaat de vorming van schadelijke stoffen in ons lichaam tegen en onderhoudt het afweersysteem dat als wapen dient om virussen te bestrijden. Een eerste check op internet vertelt ons dat van de top-12 producten met het meeste selenium er maar liefst zes uit de Noordzee afkomstig zijn. Dan gaat het om tong, haring, makreel, tonijn, kreeft en garnalen. Vitamine-D komt bovendien in vrijwel alle vis voor.

Actie EMK 

Visconsumptie_Willem den Heijer

De bijvangst aan tong van vier dagen mesheftenvisserij levert een goede en gezonde maaltijd op voor de bemanning (foto Willem M. den Heijer).

Hoewel de verkoop van verse vis ongetwijfeld de gemiddelde visconsumptie van 22 kilo per jaar zal overstijgen, is het in deze crisistijd van belang om het publiek te wijzen op de voordelen van het eten van vis. De vissersactiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) riep onlangs op sociale media al op tot het meer dan één keer per week eten van vis.

EMK wees daarbij vooral ook op het kopen van minder bekende Noordzeevissoorten, zoals grauwe poon (€0,40 per kilogram in de visafslag), makreel, bot, schar en wijting. Voor consumenten die tong, tarbot, griet en kabeljauw vanwege de prijs links moeten laten liggen, zijn de andere soorten een uitstekend alternatief.

Lees ook
Nieuw product IntelligentFood verkleint vis-afvalstroom

Nieuw product IntelligentFood verkleint vis-afvalstroom

In de week van de circulaire economie presenteert IntelligentFood haar nieuwste product: olijfolie met makreel- en palingessence. De duurzame olie wordt gedeeltelijk gemaakt van visreststromen.

Belgisch gezondheidsinstituut: tweemaal per week vis ongezond

Belgisch gezondheidsinstituut: tweemaal per week vis ongezond

Het Vlaams Instituut Gezond Leven schroeft het advies om twee keer per week vis te eten terug naar één keer. Zware metalen in (vervuild) zeewater stapelen zich op in vissen en zeevruchten en belanden vervolgens op ons bord. Dat kan schadelijk zijn voor onze gezondheid.

EVMI jaaroverzicht, deel 3: jonge bedrijven

EVMI jaaroverzicht, deel 3: jonge bedrijven

De laatste dagen van 2020 zijn aangebroken, hoog tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. In 6 delen bladeren we nog eens door de 8 EVMI's die zijn verschenen. In deel 3 lezen we de verhalen van ondernemers die hun passie en idealen najagen.