Visconsumptie draagt bij aan sterker immuunsysteem

Visconsumptie 2_foto Willem den heijer

Verkoop in viswinkels loopt beter dan verkoop van vis op de markt (foto: Willem M. den Heijer).

Virussen zijn er al sinds de mens rondloopt op deze planeet. Je kunt je wapenen tegen virussen die een gevaar vormen voor de gezondheid. Ons immuunsysteem is de beste verdedigingslinie, mits in goede conditie. Dagelijkse visconsumptie kan daar heel veel aan bijdragen.

In de juni-editie liet het medisch vaktijdschrift ‘Medisch Dossier’ weten dat meer dan de helft van de corona-patiënten zwaarlijvig was en een verhoogde bloeddruk had. Voorts hadden ze een opmerkelijk tekort aan selenium en een tekort aan vitamine-C en D.

Selenium is een sporenelement en antioxidant. Selenium gaat de vorming van schadelijke stoffen in ons lichaam tegen en onderhoudt het afweersysteem dat als wapen dient om virussen te bestrijden. Een eerste check op internet vertelt ons dat van de top-12 producten met het meeste selenium er maar liefst zes uit de Noordzee afkomstig zijn. Dan gaat het om tong, haring, makreel, tonijn, kreeft en garnalen. Vitamine-D komt bovendien in vrijwel alle vis voor.

Actie EMK 

Visconsumptie_Willem den Heijer

De bijvangst aan tong van vier dagen mesheftenvisserij levert een goede en gezonde maaltijd op voor de bemanning (foto Willem M. den Heijer).

Hoewel de verkoop van verse vis ongetwijfeld de gemiddelde visconsumptie van 22 kilo per jaar zal overstijgen, is het in deze crisistijd van belang om het publiek te wijzen op de voordelen van het eten van vis. De vissersactiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) riep onlangs op sociale media al op tot het meer dan één keer per week eten van vis.

EMK wees daarbij vooral ook op het kopen van minder bekende Noordzeevissoorten, zoals grauwe poon (€0,40 per kilogram in de visafslag), makreel, bot, schar en wijting. Voor consumenten die tong, tarbot, griet en kabeljauw vanwege de prijs links moeten laten liggen, zijn de andere soorten een uitstekend alternatief.

Lees ook
Nederlanders kopen vaker voeding met keurmerk

Nederlanders kopen vaker voeding met keurmerk

Nederlandse consumenten gaven in 2017 30 procent meer uit aan voedsel met een keurmerk dan in 2016. Consumenten spendeerden 3,6 miljard euro aan onder meer vlees, vis, fruit en chocolade met een onderscheidend keurmerk; een recordbedrag. Dat blijkt uit de Monitor Keurmerken Retail van onderzoeksbureau IRI. Volgens onderzoeker Rini Emonds van IRI geven...

NVWA: Ingrediënt ‘toegevoegd water’ moet op het etiket

NVWA: Ingrediënt ‘toegevoegd water’ moet op het etiket

Vlees- en visproducenten krijgen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tot 10 juli om het ingrediënt ‘toegevoegd water’ op het etiket te zetten, schrijft de Volkskrant. Dat geldt voor alle producten waarvan minstens 5 procent van het gewicht bestaat uit toegevoegd water. De ingreep volgt op een steekproef door de Volkskrant, waaruit...

Zijn schaaldieren even gezond als vis?

Zijn schaaldieren even gezond als vis?

Het is algemeen bekend dat één keer per week vis eten gezond is. Zo bevat vis veel omega 3-vetzuren, en vitamines en mineralenzoals vitamine A, D en B12. Maar geldt dit ook voor schaaldieren? Volgens Harvard Medical Journal zijn schaal- en weekdieren in de meeste gevallen een goed alternatief voor vis. Een van de goede eigenschappen van vis is het gehalte...