Vissen op exotische rivierkreeft: maak van een last een lust

26 maart 2014

WAGENINGEN - Beroepsvisser André Blokland roept vissers op om in het Groene Hart op overlast veroorzakende rivierkreeft te vissen. Er zit veel meer rivierkreeft in de polder dan hij kan vangen. Hij wil dat de horeca het product op de kaart zet en gaat promoten.

Blokland deed zijn pleidooi op de Food Professional Day, op 24 maart in Wageningen. Hij sprak daar samen met Ivo Roessink en Fabrice Ottburg van het Wageningse instituut Alterra. Chef Arjan Smit van restaurant De Pronckheer toonde hoe de lastpost smakelijk kan worden bereid.

Bulldozers

De Nederlandse binnenwateren worden bevolkt door een tiental exotische rivierkreeften, die veelal uitgezet zijn door mensen die uitgekeken waren op hun aquariumbewoners. Probleem is dat sommige soorten een schimmel met zich meedragen waardoor inheemse soorten het loodje legden.

Bovendien brengen de exotische rivierkreeften schade toe aan het milieu, onder meer door het graven van tunnels in slootkanten, waardoor koeien door het weiland zakken. De kreeften eten vissen en kikkers en knabbelen aan waterplanten. Ivo Roessink van Alterra vergeleek de rivierkreeften met kleine bulldozers, die het ecosysteem verstoren.

Nieuwe vorm visserij

In paling in de rivieren kunnen zich gifstoffen zoals dioxines en pcb’s ophopen. Volgens de wetenschappers van Alterra hopen zich in de eetbare delen van de rivierkreeft echter nauwelijks giftige stoffen op. De oplossing die zij presenteerden was dan ook: eet de rivierkreeft op. De exoot wordt van een last een lust, het Groene Hart wordt weer schoon en er zijn economische kansen voor een nieuwe vorm van visserij.

André Blokland vist al vijf jaar in het Gouden Hart op rivierkreeft. Hij vangt in één seizoen in de polder meer dan 2000 kilo rivierkreeft. Hij tracht andere beroepsvissers over te halen ook mee te werken aan het beheer in het Groene Hart. “De visserij op rivierkreeft biedt economische kansen. Het gebied is 1500 keer zo groot als het stuk waar ik vis.”

Blokland riep de horeca op om in navolging van Arjan Smit rivierkreeft op de kaart te zetten. “We hebben de horeca nodig om het product te promoten. Kom bij me langs. Dan laat ik zien waar en hoe ze leven. We kunnen de rivierkreeft samen bereiden. We hebben de afgelopen jaren heel veel kennis opgedaan en willen die kennis delen. Dan kan zich een fantastische nieuwe eetcultuur ontwikkelen.”

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?