Vitalnext ontwikkelt product voor ondervoede ouderen

Het Wageningse Vitalnext ontwikkelt Vital01, zakjes medische voeding waarmee ondervoede ouderen binnen enkele weken op gewicht komen en hun spieren worden versterkt.

Vital01 beoogt de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren en de zorgkosten terug te dringen. Vital01 wordt verstrekt in poedervorm en kan worden toegevoegd aan warme en koude vloeistoffen, zoals melk, vruchtensap, bouillon en yoghurt. "Met vijf zakjes per dag krijgen mensen alle benodigde voedingsstoffen binnen. Na vijf tot acht weken gebruik zijn de meeste ouderen niet alleen behoorlijk aangekomen, maar ook sterker en in betere conditie", legt directeur en oprichter Rein Strijker van Vitalnext uit.

Vital01 wordt momenteel in samenwerking met Wageningen University & Research getest op een groep 65-plussers. Als die test goed uitpakt, verschijnt de medische voeding volgend jaar op de markt. De voeding wordt alleen op recept door een arts of diëtist verstrekt.

Ondervoeding bij ouderen

Ondervoeding bij ouderen is een steeds groter probleem, stelt Strijker. Hij wijst op een onderzoek van De Gezondheidsraad waaruit blijkt dat 25 procent van de 65-plussers ondervoed is. "Die mensen hebben geen honger, maar hun conditie gaat wel zienderogen achteruit. Ze bewegen daardoor steeds minder. Terwijl juist de combinatie van eten en bewegen bij ouderen de afbraak van spieren vermindert en de opbouw versterkt. De afname van spieren zorgt voor minder kracht en een slechtere weerstand. Als ze dan een keer vallen en hun heup breken, gaat het van kwaad tot erger en raken ze in een vicieuze cirkel."

Lees ook:

‘Ondervoeding bij ouderen vaak niet gesignaleerd'(1o februari 2016)