Vivera vleesvervangers met lupine uit de buurt

HOLTEN – Vivera komt vanaf volgende week met vleesvervangers op de markt op basis van lokaal geteelde lupine. De lupine is dit voorjaar ingezaaid en wordt nu geoogst.

De nieuwe productlijn komt na jaren van productontwikkeling door Vivera (Enkco). Uitgangspunt was om een product te krijgen met een lekkere smaak en goede bite.

Vanaf morgen wordt de lupine van de akkers in de omgeving van de fabriek geoogst. Het bedrijf stelt op deze manier de hele productieketen in eigen hand te hebben: lokaal geteeld door eigen akkerbouwers en lokaal verwerkt in de eigen productielocatie in Holten.

Hoge eiwitopbrengst

Lupine is een oud-Hollands gewas. Het is een bodemverbeteraar die stikstofbindend is, waardoor geen bemesting noodzakelijk is en dus CO2 wordt uitgespaard. Bovendien heeft het een hoge eiwitopbrengst per hectare.

Voor de gecontracteerde akkerbouwers is lupine een nieuw gewas. Daarom werden ze de afgelopen maanden tijdens de teelt begeleid door het Louis Bolk Instituut en de stichting Kiemkracht.

vivera-lupine2-315We love nature’

De eerste verpakkingen met het nieuwe product komen vanaf volgende week in de supermarkten onder de naam ‘We love nature’. Ze zijn er in nuggets, roerbakstukjes en spiesjes, bevatten geen hulpstoffen en E-nummers en hebben minder zout

Vivera is er van overtuigd dat deze vleesvervangers de toekomst hebben en dat ze uiteindelijk zelfs de huidige vleesvervangers op basis van soja (geïmporteerd uit Brazilië) zullen vervangen.

Lees ook:

Enkco wil lupine uit Oost-Nederland (6 februari 2013)

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren