Vlaamse foodindustrie moet techniek moderniseren

18 april 2013

BRUSSEL - De Vlaamse voedingsindustrie moet getransformeerd worden naar Food Factories of the Future. Daartoe slaan de machinebouwindustrie en de voedingsindustrie de handen ineen.

In het F3-project (Food Factories of the Future) onwikkelt Agentschap Ondernemen samen met projectpartners Flanders’ Food, Agoria en Sirris een traject om nieuwe technologie in het productiesysteem te gaan toepassen.

Doel is om het voor de ondernemer rendabeler te maken om in Vlaanderen te produceren en zo de ‘welvaart veilig te stellen’.

Technologische omschakelingen

Er wordt gefocust op 3 technologische omschakelingen: de omvorming van de productie naar World Class Production, de ontwikkeling van Digital Factories (het digitaliseren van de volledige bedrijfsvoering, met bijvoorbeeld ERP, MES, CRM en WMS) en het slim en wendbaar maken van het productiesysteem (Smart Production: via slim automatiseren).  

Fevia Vlaanderen, de sectorfederatie van de Vlaamse voedingsindustrie, schreef een witboek over onder meer innovatie van producten en processen. De uitwerking daarvan ligt voor een belangrijk deel bij Flanders’ Food.

MadeDifferent stappenplan

Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie, en Sirris, het collectief centrum van technologische industrie, lanceerden het MadeDifferent-initiatief waarin de maakindustrie een stappenplan krijgt aangereikt om zich om te vormen tot fabrieken van de toekomst.

Het F3-project wil bij zo'n 60 bedrijven technologiescans uitvoeren, voor zo'n 50 bedrijven pilots uitvoeren en technologisch advies verlenen, en voor zo'n 20 bedrijven transformatieplannen opstellen. De bedoeling is dat 10 bedrijven tijdens of kort na het project nieuwe technologie inpassen.

Het F3-project gaat op 5 juni officieel van start.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?