‘Vlees in winkels en restaurants mag duurder’
Een meerderheid van de Nederlanders steunt het verhogen van de prijs van dierlijke producten of gerechten, zo blijkt uit onderzoek dat Kieskompas uitvoerde in opdracht van ProVeg.
Het opinieonderzoek toont aan dat Nederlanders meer nadenken over minder vlees en meer vleesalternatieven eten.
Tweederde van de ondervraagden vindt dat voedselproducenten (68 %) en supermarkten & horeca (67 %) een taak hebben in het verminderen van de vleesconsumptie. Slechts een heel klein percentage (4 %) vindt dat die verantwoordelijkheid uitsluitend bij de consument ligt.
Maar liefst 80 % van de ondervraagden wil graag een groter plantaardig aanbod; 61 % ziet ook wat zitten in het verkleinen van het dierlijk aanbod. Ook vindt tweederde van de ondervraagden het een goed idee om dierlijke ingrediënten te vervangen door plantaardige. Met name onder vrouwen en jongeren en in steden is dit een populaire maatregel (75 %).
Ook in het verhogen van de prijs van dierlijke producten of gerechten zien veel Nederlanders wel iets (58 %). Het verlagen van de prijs van plantaardige producten kan echter op nog meer steun rekenen (75 %)
Vlees bij evenementen
Opmerkelijk genoeg is er een stuk minder animo voor het standaard maken van de vegetarische optie bij evenementen, waarbij vlees alleen op voorafgaand verzoek wordt geserveerd; dit idee krijgt niet meer dan 47 % van de ondervraagden achter zich. Hier lijken stereotypes van toepassing: 38 % van de mannen steunt dit idee, terwijl vrouwen (57 %), jongeren (57 %), hoger opgeleiden (54 %) en stedelingen (56 %) hier iets warmer voor lopen.
“Het is opvallend dat juist deze maatregel weinig steun krijgt”, aldus Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland, “omdat we zien dat die in de praktijk wel succesvol wordt toegepast bij verschillende Nederlandse universiteiten en instellingen. Wellicht niet toevallig zijn dit vooral stedelijke locaties waar jongeren en hoger opgeleiden komen.” Volgens haar kan heldere communicatie over het feit dat er nog steeds voor vlees gekozen kan worden, helpen de weerstand bij deze maatregel – die ook wel bekendstaat als ‘Carnivoor? Geef het door’ – weg te nemen.
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Deel consumenten haakt af bij duurdere vleesvervangers
Afgelopen week verschenen er verschillende berichten over de teruglopende verkopen van vleesvervangers. Is de hype rondom vleesvervangers voorbij? Ceel Elemans,Sector specialist Food, ING, reageert op dit nieuws met onderstaande bericht ‘Duurdere vleesvervangers minder in trek bij consument’.
Markt vleesvervangers blijft groeien in Nederland
De verkoop van vleesvervangers stokte afgelopen jaar. Volgens experts betekent dit niet dat Nederlanders geen interesse meer hebben in vleesvervangers en zij verwachten dat de markt gewoon door blijft groeien.
Worstenmerk Brandt & Levie start sharefunding voor meer duurzame worst
Het Amsterdamse biologische worstenmerk Brandt & Levie start een sharefunding campagne om haar internationale- en vegan groeiambities waar te maken. Het merk heeft als doel om ervoor te zorgen dat in 2028 de helft van de worst die in Noordwest-Europese huishoudens wordt gegeten verantwoord is.