‘Vlees in winkels en restaurants mag duurder’

Vleesgerecht in restaurant

Een meerderheid van de Nederlanders steunt het verhogen van de prijs van dierlijke producten of gerechten, zo blijkt uit onderzoek dat Kieskompas uitvoerde in opdracht van ProVeg.

Het opinieonderzoek toont aan dat Nederlanders meer nadenken over minder vlees en meer vleesalternatieven eten.

Tweederde van de ondervraagden vindt dat voedselproducenten (68 %) en supermarkten & horeca (67 %) een taak hebben in het verminderen van de vleesconsumptie. Slechts een heel klein percentage (4 %) vindt dat die verantwoordelijkheid uitsluitend bij de consument ligt.

Maar liefst 80 % van de ondervraagden wil graag een groter plantaardig aanbod; 61 % ziet ook wat zitten in het verkleinen van het dierlijk aanbod. Ook vindt tweederde van de ondervraagden het een goed idee om dierlijke ingrediënten te vervangen door plantaardige. Met name onder vrouwen en jongeren en in steden is dit een populaire maatregel (75 %).

Ook in het verhogen van de prijs van dierlijke producten of gerechten zien veel Nederlanders wel iets (58 %). Het verlagen van de prijs van plantaardige producten kan echter op nog meer steun rekenen (75 %)

 

Vlees bij evenementen

Opmerkelijk genoeg is er een stuk minder animo voor het standaard maken van de vegetarische optie bij evenementen, waarbij vlees alleen op voorafgaand verzoek wordt geserveerd; dit idee krijgt niet meer dan 47 % van de ondervraagden achter zich. Hier lijken stereotypes van toepassing: 38 % van de mannen steunt dit idee, terwijl vrouwen (57 %), jongeren (57 %), hoger opgeleiden (54 %) en stedelingen (56 %) hier iets warmer voor lopen.

“Het is opvallend dat juist deze maatregel weinig steun krijgt”, aldus Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland, “omdat we zien dat die in de praktijk wel succesvol wordt toegepast bij verschillende Nederlandse universiteiten en instellingen. Wellicht niet toevallig zijn dit vooral stedelijke locaties waar jongeren en hoger opgeleiden komen.” Volgens haar kan heldere communicatie over het feit dat er nog steeds voor vlees gekozen kan worden, helpen de weerstand bij deze maatregel – die ook wel bekendstaat als ‘Carnivoor? Geef het door’ – weg te nemen.

Lees ook
Inflatie ligt boven 10 procent

Inflatie ligt boven 10 procent

Voor het eerst sinds september 1975 ligt de inflatie boven de 10 procent. Afgelopen maand steeg deze naar 10,3 procent ten opzichte van juli 2021. Deze stijging wijt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met name aan de prijsontwikkelingen van energie en woninghuur.

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Consument betaalt minder voor vleesvervangers dan voor vlees

Door de inflatie en hoge grondstofprijzen betalen consumenten nu meer voor vlees dan voor vleesvervangers. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg op een rij heeft gezet.

NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

NVWA neemt vier pallets vlees in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag 16 juli vier pallets met vlees in beslag genomen in Den Haag. De NVWA doet onderzoek naar valsheid in geschrifte bij illegale import van vleesproducten vermoedelijk afkomstig uit China.