‘Vlees mag best duurder, maar laat de markt de prijs zetten’

Vlees_Steak_Pixabay

Foto: Pixabay

De leden van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zijn niet principieel tegen een verhoging van de vleesprijs. Zij zijn echter van mening dat de markt de prijs moet zetten en dat die niet door middel van een heffing of belasting tot stand moet komen. Ook moet een eventuele prijsverhoging ten goede komen aan de gehele keten, dus ook naar de vleesverwerkende industrie.

Dat bleek afgelopen donderdag tijdens een zogeheten Meat Café dat de COV regelmatig organiseert voor leden en belangstellenden.

Eerder dit jaar is een discussie gestart over een reële vleesprijs die ook de maatschappelijke kosten van vleesproductie dient te weerspiegelen. Eind september stuurde LNV-minister Carola Schouten een brief naar de Tweede Kamer waarin zij relevante partijen uitnodigt over de realisatie van een reële vleesprijs die ook de maatschappelijke kosten van vleesproductie zijn opgenomen.

De COV vindt dat de politiek wel tot heffingen kan overgaan maar dan onterecht de indruk wordt gewekt dat vlees slecht is voor de gezondheid. Heffingen gaan voorbij, meent de COV, aan de belangrijke bijdrage die vlees levert aan een goede gezondheid in de vorm van eiwitten, vitamines, ijzer en mineralen. Vlees staat dan ook in de Schijf van Vijf. Een taks zou vlees bovendien ongefundeerd in de hoek plaatsen van roken, alcohol en suiker die negatieve gezondheidseffecten hebben.

Tevens vindt de COV dat een vleesheffing ongegrond is omdat daarmee één specifiek voedingsmiddel wordt geraakt, terwijl de productie van voedsel in brede zin maatschappelijke kosten met zich meebrengt. De vleessector brengt liever eerst de maatschappelijke kosten én opbrengsten van vleesproductie en -consumptie goed in kaart.

Foodlog

Lees ook
Jumbo en Lidl uitgeroepen tot kampioen kiloknallen

Jumbo en Lidl uitgeroepen tot kampioen kiloknallen

In 2020 hadden zes op de tien vleesaanbiedingen van Jumbo en Lidl geen dierenwelzijnskeurmerk, blijkt uit de Kiloknallermonitor van Wakker Dier. De stichting roept de twee supermarktconcerns daarom uit tot "kampioen kiloknallen".

Laurens Hoedemaker nieuwe voorzitter COV en VNV

Laurens Hoedemaker nieuwe voorzitter COV en VNV

Laurens Hoedemaker is aangesteld als de nieuwe voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV). Hij volgt vanaf 1 mei 2021 Jos Goebbels op, die met pensioen gaat.

Europees Parlement staat naamgeving vleesvervangers toe

Europees Parlement staat naamgeving vleesvervangers toe

Vrijdag 23 oktober stemde het Europees Parlement over de naamgeving van vleesvervangers. Met een ruime meerderheid werd het voorstel om vleesbenamingen alleen aan vleesproducten toe te kennen verworpen. Wel stemde het Parlement in met een verbod op namen als plantaardige yoghurt.