‘Vlees mag best duurder, maar laat de markt de prijs zetten’

7 december 2020 Foodlog
Foto: Pixabay

De leden van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zijn niet principieel tegen een verhoging van de vleesprijs. Zij zijn echter van mening dat de markt de prijs moet zetten en dat die niet door middel van een heffing of belasting tot stand moet komen. Ook moet een eventuele prijsverhoging ten goede komen aan de gehele keten, dus ook naar de vleesverwerkende industrie.

Dat bleek afgelopen donderdag tijdens een zogeheten Meat Café dat de COV regelmatig organiseert voor leden en belangstellenden.

Eerder dit jaar is een discussie gestart over een reële vleesprijs die ook de maatschappelijke kosten van vleesproductie dient te weerspiegelen. Eind september stuurde LNV-minister Carola Schouten een brief naar de Tweede Kamer waarin zij relevante partijen uitnodigt over de realisatie van een reële vleesprijs die ook de maatschappelijke kosten van vleesproductie zijn opgenomen.

De COV vindt dat de politiek wel tot heffingen kan overgaan maar dan onterecht de indruk wordt gewekt dat vlees slecht is voor de gezondheid. Heffingen gaan voorbij, meent de COV, aan de belangrijke bijdrage die vlees levert aan een goede gezondheid in de vorm van eiwitten, vitamines, ijzer en mineralen. Vlees staat dan ook in de Schijf van Vijf. Een taks zou vlees bovendien ongefundeerd in de hoek plaatsen van roken, alcohol en suiker die negatieve gezondheidseffecten hebben.

Tevens vindt de COV dat een vleesheffing ongegrond is omdat daarmee één specifiek voedingsmiddel wordt geraakt, terwijl de productie van voedsel in brede zin maatschappelijke kosten met zich meebrengt. De vleessector brengt liever eerst de maatschappelijke kosten én opbrengsten van vleesproductie en -consumptie goed in kaart.

Foodlog

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?