Vlees Schotse hooglanders en Konikpaarden Lauwersmeer bevat te veel dioxine

Schotse Hooglander Lauwersmeer_ foto Wikimedia

Foto: Wikimedia

Het vlees van de Schotse hooglanders en Konikpaarden die grazen rond het Lauwersmeer bevat te veel dioxine. Dat blijkt uit onderzoek van Staatsbosbeheer. De organisatie heeft daarom besloten dit voorjaar geen dieren te slachten. 

In 2020 kwam het nieuws naar buiten dat het vlees van natuurgrazers in uiterwaarden in Gelderland en in de Oostvaardersplassen bij Lelystad een te hoog dioxinegehalte had. Daarom besloot Staatsbosbeheer het vlees van de grazers in het het gebied rondom het Lauwersmeer te onderzoeken. Het vlees van 10 konikpaarden en 10 Schotse Hooglanders werd bekeken. Beide vleessoorten bevatten een te hoge concentratie dioxine.

Oorzaak

De oorzaak van dit hoge dioxinegehalte is nog niet bekend. Boswachter Jaap Kloosterhuis kan slechts gissen. "Ik ben geen deskundige", zegt Kloosterhuis tegen RTV Noord, "maar het zou kunnen dat het in de gronddeeltjes zit die de dieren binnenkrijgen bij het grazen."

Hoe de dioxine n de gronddeeltjes terecht is gekomen weet Kloosterhuis niet. "Dat dieren in de uiterwaarden een verhoogde concentratie hebben kan ik me nog voorstellen", zegt hij op RTV Noord. "En de Oostvaardersplassen liggen tegen de Randstad aangeplakt. Maar het Lauwersmeergebied zou toch schoon moeten zijn." Onderzoekers van Wageningen University & Research gaan het onderzoeken. 

Grazers rond het Lauwersmeer

In het gebied rond het Lauwersmeer grazen zo'n 500 Schotse Hooglanders en 200 Konikpaarden. De dieren zijn uitgezet door Staatsbosbeer om te grazen en verbossing tegen te gaan. Om overbevolking te voorkomen vangt Staatsbosbeheer ieder jaar ongeveer 120 hooglanders en 50 paarden. Deze dieren worden dan geslacht bij slager Kroon in Groningen en het vlees wordt verkocht als natuurvlees. Vanwege de dioxinebesmetting stopt Staatsbosbeheer voorlopig met het slachten.

Bron: RTV Noord / NOS / Leeuwarder Courant

Lees ook
Slap door de suiker, of toch iets anders?

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Een onverklaarbaar slap gevoel? Dat zou best eens idiopathische reactieve hypoglykemie kunnen zijn. Het is een raadselachtig fenomeen. Vroeger kwam het zo weinig voor, dat het verwaarloosbaar was. Nu lijken meer en meer mensen er last van te hebben, ook gezonde. Helaas is het niet te reproduceren in een gecontroleerde klinische setting. Tekst: Huib...

Bescherming op meerdere fronten

Bescherming op meerdere fronten

Smeren moet. Dat geldt niet alleen voor jezelf tijdens een half uurtje zonnebaden, maar voor veel mechanische beweegpunten in machines en installaties, bijvoorbeeld voor verwerken en verpakken.  Beweegpunten, het woord zegt het al, bewegen. Dus komt een smeermiddel er vaak op de een of andere manier ook weer uit. Ook waar je het niet wilt. Want...

Column: Risico’s mijden  of beheersen?

Column: Risico’s mijden of beheersen?

Wanneer het onderwerp Voedselveiligheid ter sprake komt, hangen daar veel begrippen en belevingen aan. In het algemeen is het een term om aan te geven in welke mate ons voedsel (on)veilig is voor de gezondheid. Menselijke aspecten, zoals intoleranties en allergieën, kunnen vóórkomen. Technische aspecten zoals voedselvergiftiging en -bederf moeten juist...