Vlees Schotse hooglanders en Konikpaarden Lauwersmeer bevat te veel dioxine

Schotse Hooglander Lauwersmeer_ foto Wikimedia

Foto: Wikimedia

Het vlees van de Schotse hooglanders en Konikpaarden die grazen rond het Lauwersmeer bevat te veel dioxine. Dat blijkt uit onderzoek van Staatsbosbeheer. De organisatie heeft daarom besloten dit voorjaar geen dieren te slachten. 

In 2020 kwam het nieuws naar buiten dat het vlees van natuurgrazers in uiterwaarden in Gelderland en in de Oostvaardersplassen bij Lelystad een te hoog dioxinegehalte had. Daarom besloot Staatsbosbeheer het vlees van de grazers in het het gebied rondom het Lauwersmeer te onderzoeken. Het vlees van 10 konikpaarden en 10 Schotse Hooglanders werd bekeken. Beide vleessoorten bevatten een te hoge concentratie dioxine.

Oorzaak

De oorzaak van dit hoge dioxinegehalte is nog niet bekend. Boswachter Jaap Kloosterhuis kan slechts gissen. "Ik ben geen deskundige", zegt Kloosterhuis tegen RTV Noord, "maar het zou kunnen dat het in de gronddeeltjes zit die de dieren binnenkrijgen bij het grazen."

Hoe de dioxine n de gronddeeltjes terecht is gekomen weet Kloosterhuis niet. "Dat dieren in de uiterwaarden een verhoogde concentratie hebben kan ik me nog voorstellen", zegt hij op RTV Noord. "En de Oostvaardersplassen liggen tegen de Randstad aangeplakt. Maar het Lauwersmeergebied zou toch schoon moeten zijn." Onderzoekers van Wageningen University & Research gaan het onderzoeken. 

Grazers rond het Lauwersmeer

In het gebied rond het Lauwersmeer grazen zo'n 500 Schotse Hooglanders en 200 Konikpaarden. De dieren zijn uitgezet door Staatsbosbeer om te grazen en verbossing tegen te gaan. Om overbevolking te voorkomen vangt Staatsbosbeheer ieder jaar ongeveer 120 hooglanders en 50 paarden. Deze dieren worden dan geslacht bij slager Kroon in Groningen en het vlees wordt verkocht als natuurvlees. Vanwege de dioxinebesmetting stopt Staatsbosbeheer voorlopig met het slachten.

Bron: RTV Noord / NOS / Leeuwarder Courant

Lees ook
Slagers en supermarkten verkopen meer vlees

Slagers en supermarkten verkopen meer vlees

In coronajaar 2020 verkochten slagers en supermarkten meer vlees. Volgens Wageningen University & Resources (WUR) ligt dit in de lijn der verwachtingen. De horeca was een groot deel van het jaar gesloten. Vaak kiezen mensen in een restaurant voor een gerecht met vlees. Nu dit niet mogelijk was, gebeurde dit thuis.

Jumbo en Lidl uitgeroepen tot kampioen kiloknallen

Jumbo en Lidl uitgeroepen tot kampioen kiloknallen

In 2020 hadden zes op de tien vleesaanbiedingen van Jumbo en Lidl geen dierenwelzijnskeurmerk, blijkt uit de Kiloknallermonitor van Wakker Dier. De stichting roept de twee supermarktconcerns daarom uit tot "kampioen kiloknallen".

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

De Technische Unie verzorgde begin september een webinar over de lessen die de voedselindustrie kan leren van COVID-19. De Technische Unie is de grootste Nederlandse groothandel voor de industrie op het gebied van Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) en Original Equipment Manufacturing (OER). Wouter Burggraaf, de eigenaar van adviesbureau Burggraaf...