Vlees supermarkt goedkoper dan vleesvervangers
Hoewel er steeds meer vleesvervangers in de schappen van de supermarkt liggen, blijven deze relatief prijzig. Tegelijkertijd blijven supermarkten stunten met kiloknallers, waardoor een stukje vlees goedkoper is. Duurzaamheidsdeskundigen pleiten voor true pricing. Dat meldt het FD.
Vleesvervangers kosten nu vaak nog het dubbele van vergelijkbare vleesproducten, terwijl de prijzen van de ingrediënten laag zijn. FD spreekt van nog geen euro per verpakking. Tegelijkertijd proberen supermarkten klanten te lokken door te stunten met vleesprijzen. Varkensvlees ligt tegen zo'n lage prijs in de schappen dat supermarkten hier netto verlies opdraaien.
Daarom pleiten experts voor true pricing, de echte prijs van een product. Dit betekent de marktprijs plus de sociale en milieukosten. Vlees moet hiermee duurder worden, terwijl groente, fruit en vegaproducten goedkoper zijn.
Meer vraag naar vleesvervangers
Volgens marktonderzoeker IRI steeg de belangstelling voor vleesvervangers de afgelopen drie jaar met 46 procent. Dit had weinig gevolgen voor de prijs. Deze daalde slechts met 4 procent. Het Fd geeft hiervoor twee verklaringen. Allereerst de marges van de supermarkten. Volgens het FD betalen de producenten hoge marges voor een plekje in het vegaschap. Daarnaast zijn er de marges van de producenten van vleesvervangers zelf. Deze gebruiken ze voor de ontwikkeling van nieuwe producten en promotie en marketing van hun merk.
Volgens verschillende experts houden de hoge prijzen de grote doorbraak van vleesvervangers tegen. Wel is de verwachten dat dit op termijn gaat veranderen en supermarkten klanten gaan lokken met vleesvervangers in plaats van met kiloknallers.
Bron: FD
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Onderzoek naar vleesvervangers op basis van eiwitten uit gras
Met eiwit uit gras vleesvervangers ontwikkelen. Dat is het doel van de samenwerking tussen het Brabantse familiebedrijf Schouten Europe en het Noord-Limburgse Grassa. Graseiwit is een geschikt alternatief voor soja, een ingrediënt dat nu vaak in vleesvervangers wordt gebruikt. Grassa en Schouten gaan de komende jaren de toepassingsmogelijkheden van...
PLUS start met verkoop brood van gisteren
Om voedselverspilling tegen te gaan start PLUS met de verkoop van brood van gisteren. Brood van de versafdeling dat niet op de dag zelf verkocht wordt, kost een dag later 25 cent, 50 cent of 75 cent en is tot 11.00 uur te koop, herkenbaar door stickers en speciale borden bij de broodafdeling.
Consument blijft kiezen voor huismerk
Nederlandse consumenten blijven trouw kiezen voor boodschappen van huismerken, omdat ze de kwaliteit en smaak minstens zo goed vinden en tegelijkertijd veel geld besparen. Dat blijkt uit de Nationale Keuzestress Monitor, een initiatief van onderzoeksbureau MSI Consultants.