Vleesconsumptie daalt verder

Het vleesverbruik in Nederland is vorig jaar voor het vijfde jaar op rij gedaald. In 2015 werd per hoofd van de bevolking 75 kilo aan vlees en vleeswaren geconsumeerd. Dat is bijna één kilo minder dan in 2014.

Dat meldt Vlees+ op basis van berekeningen die Wageningen Economic Research heeft uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. De daling betreft alleen varkensvlees (-0,7 kilo) en rundvlees (-0,3 kilo). De consumptie van andere vleessoorten bleven nagenoeg gelijk.

Varkensvlees

Varkensvlees wordt het meest gegeten (36,6 kilo), gevolgd door pluimveevlees (22,3 kilo) en rundvlees (13,9 kilo). Er is verder vorig jaar per hoofd van de bevolking gemiddeld een kilo aan kalfsvlees gegeten en ook een kilo schapen- en geitenvlees. Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.

Dalende trend

De dalende trend is al sinds 2010 zichtbaar. Toen lag de vleesconsumptie nog op 80 kilo per hoofd van de bevolking. Die daling doet zich vooral voor bij varkensvlees (-3,6 kilo) en rundvlees (-2,5 kilo). De consumptie van pluimveevlees nam gedurende de afgelopen tien jaar juist toe, met 1,6 kilo. Wereldwijd wordt juist meer vlees geconsumeerd.

500 vleesproducten

Voor het onderzoek werd van 6000 personen de aankopen geregistreerd. Het ging om 500 vleesproducten. Producten waarin vlees is verwerkt, zoals lasagne, zijn buiten beschouwing gelaten.

Bekijk het rapport

Lees ook:

Consumptie vlees daalt (7 oktober 2015)

Lees ook
Digitaal machineplatform ESPERA wint FT Meat Technology Award 2022

Digitaal machineplatform ESPERA wint FT Meat Technology Award 2022

ESPERA heeft dit jaar de FT Meat Technology Award in ontvangst genomen tijdens de beurs IFFA in Frankfurt, met het digitale machineplatform “THINK4INDUSTRY CARE”. Dit digitale platform stelt een productieteam in staat om met één klik alle machine- en productielijnparameters te overzien.

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.

Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

De vleesprijzen zijn in vergelijking met afgelopen jaar flink gestegen. De prijs van rund- en kalfsvlees nam toe met bijna 18 procent, varkensvlees met 12 procent en pluimveevlees met 9,4 procent.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren