Dat meldt Vlees+ op basis van berekeningen die Wageningen Economic Research heeft uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. De daling betreft alleen varkensvlees (-0,7 kilo) en rundvlees (-0,3 kilo). De consumptie van andere vleessoorten bleven nagenoeg gelijk.
Varkensvlees
Varkensvlees wordt het meest gegeten (36,6 kilo), gevolgd door pluimveevlees (22,3 kilo) en rundvlees (13,9 kilo). Er is verder vorig jaar per hoofd van de bevolking gemiddeld een kilo aan kalfsvlees gegeten en ook een kilo schapen- en geitenvlees. Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.
Dalende trend
De dalende trend is al sinds 2010 zichtbaar. Toen lag de vleesconsumptie nog op 80 kilo per hoofd van de bevolking. Die daling doet zich vooral voor bij varkensvlees (-3,6 kilo) en rundvlees (-2,5 kilo). De consumptie van pluimveevlees nam gedurende de afgelopen tien jaar juist toe, met 1,6 kilo. Wereldwijd wordt juist meer vlees geconsumeerd.
500 vleesproducten
Voor het onderzoek werd van 6000 personen de aankopen geregistreerd. Het ging om 500 vleesproducten. Producten waarin vlees is verwerkt, zoals lasagne, zijn buiten beschouwing gelaten.
Lees ook: