Vleeseters niet vaker met ESBL-bacteriën besmet dan vegetariërs

Vlees

Vleeseters dragen niet vaker ESBL-bacteriën bij zich dan vegetariërs. Dat ontdekte het RIVM. ESBL-bacteriën zijn bacteriën die enzymen produceren waardoor ze antibiotica-resistent worden.

Deze bacteriën komen behalve gewoon in de leefomgeving regelmatig voor bij dieren en op vlees, vooral op kip. De verwachting was dan ook dat het eten van vlees een belangrijke manier zou zijn om besmet te raken met een EBSL.

Het RIVM onderzocht ruim 1.500 mensen met 3 verschillende voedingspatronen (vegetariërs/veganisten, viseters en vleeseters) op de aanwezigheid van ESBL-bacteriën in hun ontlasting. Ongeveer 5 procent van de mensen draagt een ESBL-bacterie bij zich in de darmen, meestal zonder dat zij daar ziek van worden. Bij vleeseters komen ESBL's niet vaker voor. Mensen die gereisd hadden naar zuidelijke of Aziatische landen én bij mensen die hun handen niet wassen voor ze eten gaan koken, komen ze wel vaker voor.

Bron: Foodlog

Lees ook
Nederlandse producent komt met plantaardige zalmfilet

Nederlandse producent komt met plantaardige zalmfilet

Je kunt eindelijk je moorddadige zalmfiletje vervangen door een duurzamere variant gemaakt van soja. De Nederlandse producent van plantaardig voedsel SoFine introduceert de SoFish Fillets Salmon Style. SoFine wil hiermee een duurzaam en vegetarisch alternatief bieden voor zalm. Dierlijke eiwitten zijn uit, en dus zien we de ene na de andere vleesvervanger...

Vion overweegt vleesvervangers te gaan produceren

Vion overweegt vleesvervangers te gaan produceren

Vleesgigant Vion overweegt de markt voor vleesvervangers aan te boren. Dat zegt bestuursvoorzitter Ronald Lotgerink tegen het FD. Het vleesbedrijf publiceerde vandaag zijn jaarcijfers, waarin staat dat de nettowinst in 2018 is gehalveerd.

Bionext start crowdfunding voor mobiele slachterij

Bionext start crowdfunding voor mobiele slachterij

Bionext en Innohow zijn een crowdfunding gestart voor een mobiele slachterij. Hiermee kunnen biologische varkensboeren binnenkort hun dieren op eigen erf slachten. Dat scheelt veel stress voor de dieren, omdat zij niet op transport hoeven. De mobiele slachterij zou het verschil kunnen maken in het welzijn van de dieren. Biologisch gehouden vee...