Vleeseters niet vaker met ESBL-bacteriën besmet dan vegetariërs

Vlees

Vleeseters dragen niet vaker ESBL-bacteriën bij zich dan vegetariërs. Dat ontdekte het RIVM. ESBL-bacteriën zijn bacteriën die enzymen produceren waardoor ze antibiotica-resistent worden.

Deze bacteriën komen behalve gewoon in de leefomgeving regelmatig voor bij dieren en op vlees, vooral op kip. De verwachting was dan ook dat het eten van vlees een belangrijke manier zou zijn om besmet te raken met een EBSL.

Het RIVM onderzocht ruim 1.500 mensen met 3 verschillende voedingspatronen (vegetariërs/veganisten, viseters en vleeseters) op de aanwezigheid van ESBL-bacteriën in hun ontlasting. Ongeveer 5 procent van de mensen draagt een ESBL-bacterie bij zich in de darmen, meestal zonder dat zij daar ziek van worden. Bij vleeseters komen ESBL's niet vaker voor. Mensen die gereisd hadden naar zuidelijke of Aziatische landen én bij mensen die hun handen niet wassen voor ze eten gaan koken, komen ze wel vaker voor.

Bron: Foodlog

Lees ook
Europees Parlement staat naamgeving vleesvervangers toe

Europees Parlement staat naamgeving vleesvervangers toe

Vrijdag 23 oktober stemde het Europees Parlement over de naamgeving van vleesvervangers. Met een ruime meerderheid werd het voorstel om vleesbenamingen alleen aan vleesproducten toe te kennen verworpen. Wel stemde het Parlement in met een verbod op namen als plantaardige yoghurt.

Consument heeft geen probleem met vegaburger

Consument heeft geen probleem met vegaburger

Wat is de juiste benaming voor vleesvervangers? Mag een plantaardige vervanging voor worst vegaworst heten? Op 19 oktober stemt het Europees Parlement over een verbod op benamingen als vegaworst of veggieburger omdat deze misleidend zouden zijn. Hoe denken consumenten hierover? Radar vroeg het aan hun testpanel.

Vleeslobby start campagne tegen ‘culturele kaping’ vleesnamen

Vleeslobby start campagne tegen ‘culturele kaping’ vleesnamen

Europese vee- en vleesorganisaties starten een campagne tegen het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten. De Europese vakbond van de vleesindustrie Clitravi, boerderijdierfokkers Effab, pluimveesector Avec, boerenbelangenbehartigers Copa-Cogeca, slagers IBC en veehandelaren UECBV slaan de handen ineen om te voorkomen dat het Europese Parlement...