Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

Slager_vitrine_foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De vleesprijzen zijn in vergelijking met afgelopen jaar flink gestegen. De prijs van rund- en kalfsvlees nam toe met bijna 18 procent, varkensvlees met 12 procent en pluimveevlees met 9,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt RTL Nieuws.

Een belangrijke oorzaak van de vleesprijsstijgingen is het duurdere veevoer. Sinds de coronacrisis stijgen de prijzen granen en mais, grondstoffen die gebruikt worden voor veevoer. Met de oorlog in Oekraïne zijn die prijzen alleen maar verder toegenomen.

Stijgende kosten

Volgens cijfers van Wageningen University & Resource zijn de voerkosten voor varken in 2021 toegenomen met 12 tot 15 procent en voor vleeskuikens met 17 procent. De stijgende voerkosten werken niet direct door in de vleesprijzen. Daar zit een vertraging in omdat boeren vaak nog voorraad hebben of afspraken hebben gemaakt over de prijzen.

Niet alleen de voerkosten beïnvloeden de vleesprijzen. Ook de hogere energie- , transport- en loonkosten spelen een rol. En bij pluimvee speelt ook de oorlog in Oekraïne nog een rol omdat dit land een belangrijke exporteur is. Die pluimvee-export ligt nu stil.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Slagers

Dat slagers last hebben van de stijgende prijzen is duidelijk. Slager Niels Brouwer uit Utrecht vertelt aan RTL Nieuws dat hij 25 procent meer kwijt is en dit niet helemaal durft door te berekenen aan zijn klanten. "Voorheen werd de prijs die ik moest betalen voor kip eens in de vier weken aangepast, maar nu gebeurt dat wekelijks en de prijs gaat alleen maar omhoog, het is echt bizar."

Bron: RTL Nieuws

Hoe ga jij als slager om met de stijgende kosten? Laat het ons weten via info@vleesmagazine.nl of via onze sociale media.

Lees ook
Digitaal machineplatform ESPERA wint FT Meat Technology Award 2022

Digitaal machineplatform ESPERA wint FT Meat Technology Award 2022

ESPERA heeft dit jaar de FT Meat Technology Award in ontvangst genomen tijdens de beurs IFFA in Frankfurt, met het digitale machineplatform “THINK4INDUSTRY CARE”. Dit digitale platform stelt een productieteam in staat om met één klik alle machine- en productielijnparameters te overzien.

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.

Meerderheid Tweede Kamer stemt tegen vleestaks

Meerderheid Tweede Kamer stemt tegen vleestaks

Dinsdag 10 mei steunde een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van de PVV waarin de Kamer de regering verzoekt geen vleestaks in te voeren. Deze motie kwam als reactie op de plannen van landbouwminister Henk Staghouwer, die eind maart in een Kamerbrief schreef dat hij de mogelijkheden voor een heffing op vlees wilde onderzoeken.