Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

Slager_vitrine_foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De vleesprijzen zijn in vergelijking met afgelopen jaar flink gestegen. De prijs van rund- en kalfsvlees nam toe met bijna 18 procent, varkensvlees met 12 procent en pluimveevlees met 9,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt RTL Nieuws.

Een belangrijke oorzaak van de vleesprijsstijgingen is het duurdere veevoer. Sinds de coronacrisis stijgen de prijzen granen en mais, grondstoffen die gebruikt worden voor veevoer. Met de oorlog in Oekraïne zijn die prijzen alleen maar verder toegenomen.

Stijgende kosten

Volgens cijfers van Wageningen University & Resource zijn de voerkosten voor varken in 2021 toegenomen met 12 tot 15 procent en voor vleeskuikens met 17 procent. De stijgende voerkosten werken niet direct door in de vleesprijzen. Daar zit een vertraging in omdat boeren vaak nog voorraad hebben of afspraken hebben gemaakt over de prijzen.

Niet alleen de voerkosten beïnvloeden de vleesprijzen. Ook de hogere energie- , transport- en loonkosten spelen een rol. En bij pluimvee speelt ook de oorlog in Oekraïne nog een rol omdat dit land een belangrijke exporteur is. Die pluimvee-export ligt nu stil.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Slagers

Dat slagers last hebben van de stijgende prijzen is duidelijk. Slager Niels Brouwer uit Utrecht vertelt aan RTL Nieuws dat hij 25 procent meer kwijt is en dit niet helemaal durft door te berekenen aan zijn klanten. "Voorheen werd de prijs die ik moest betalen voor kip eens in de vier weken aangepast, maar nu gebeurt dat wekelijks en de prijs gaat alleen maar omhoog, het is echt bizar."

Bron: RTL Nieuws

Hoe ga jij als slager om met de stijgende kosten? Laat het ons weten via info@vleesmagazine.nl of via onze sociale media.

Lees ook
Hybride worstproducten gemaakt bij Plant4Texture

Hybride worstproducten gemaakt bij Plant4Texture

WUR, SVO vakopleiding food en Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) ontwikkelden samen een plantaardige grondstoffen-gel voor de productie van hybride slagersproducten. Op de website geeft KNS een update van dit project Plant4Texture. Onlangs werd deze gel succesvol gebruikt voor de productie van hybride grill- en rookworst.

Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Melkveehouderij loopt flink achter bij collega’s in kip, varken en kalf, vinden WUR en Wakker Dier

Dat concludeert de Wageningen Live Stock Research in een vergelijkend onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Wageningen stelde op basis van reeds bekend onderzoeksmateriaal vast dat Nederlandse boeren vleeskippen, varkens en kalveren de afgelopen tien jaar een beter leven hebben kunnen bieden door verbeterde wetten en eisen van supermarkten.

FAO: forse stijging prijzen voedsel

FAO: forse stijging prijzen voedsel

Hoewel de omikron-variant van het SARS-CoV-2 virus de prijzen van grondstoffen voor levensmiddelen iets lijkt te laten dalen, maakte de FAO deze week bekend dat de prijzen van verschillende basisproducten sinds een jaar fors zijn gestegen. De FAO-index van de voedselprijzen (FFPI) bereikte in november 2021 gemiddeld 134,4 punten, een stijging...