Vleesproducenten hebben ‘gebrek aan ethisch besef’

paardenvlees315

DEN HAAG - Voedingsmiddelenfabrikanten, met name producenten van vlees en vleesproducten, hebben een gebrek aan ethisch besef. Dat vindt Harry Paul, inspecteur-generaal van de NVWA.

Hij stelt dat wettelijke bepalingen de waarden hebben vervangen. “De grenzen van de wet zijn de maat geworden van onze productie. De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging”, zegt Paul in het Financieele Dagblad.

'Forse risico's'

Volgens Paul heeft deze normvervaging geleid tot een ‘aantal ernstige ontsporingen’ en levert het ‘forse risico’s op voor de nabije toekomst. “Er is een gebrek aan ethisch besef bij met name producenten van vlees en vleesproducten.”

Toch vindt hij het voedsel in Nederland nog steeds veilig. “Maar de incidenten die we tegenkomen, wijzen op een grootschaligheid die verontrustend is.”

Onaangekondigde inspecties

Paul ziet niets in nieuwe wetgeving, omdat een wet per definitie gedrag moet beteugelen en dus achter de werkelijkheid aanloopt. Hij wil dan ook liever dat de NVWA meer onaangekondigde inspecties gaat uitvoeren en de resultaten daarvan zo mogelijk op internet zet.

Ook wil de NVWA dieper doordringen in de productieketen zodat gerichter kan worden ingegrepen als dat nodig is.

De brancheorganisatie van vleesproducenten COV is het niet eens met de kritiek. "De NVWA moet de wet handhaven en geen normen en waarden opleggen", reageert COV-woordvoerder Dé van de Riet. "Bovendien kennen bedrijven hun verantwoordelijkheid."

Lees ook
"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...