Vleesproducenten hebben ‘gebrek aan ethisch besef’

paardenvlees315

DEN HAAG - Voedingsmiddelenfabrikanten, met name producenten van vlees en vleesproducten, hebben een gebrek aan ethisch besef. Dat vindt Harry Paul, inspecteur-generaal van de NVWA.

Hij stelt dat wettelijke bepalingen de waarden hebben vervangen. “De grenzen van de wet zijn de maat geworden van onze productie. De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging”, zegt Paul in het Financieele Dagblad.

'Forse risico's'

Volgens Paul heeft deze normvervaging geleid tot een ‘aantal ernstige ontsporingen’ en levert het ‘forse risico’s op voor de nabije toekomst. “Er is een gebrek aan ethisch besef bij met name producenten van vlees en vleesproducten.”

Toch vindt hij het voedsel in Nederland nog steeds veilig. “Maar de incidenten die we tegenkomen, wijzen op een grootschaligheid die verontrustend is.”

Onaangekondigde inspecties

Paul ziet niets in nieuwe wetgeving, omdat een wet per definitie gedrag moet beteugelen en dus achter de werkelijkheid aanloopt. Hij wil dan ook liever dat de NVWA meer onaangekondigde inspecties gaat uitvoeren en de resultaten daarvan zo mogelijk op internet zet.

Ook wil de NVWA dieper doordringen in de productieketen zodat gerichter kan worden ingegrepen als dat nodig is.

De brancheorganisatie van vleesproducenten COV is het niet eens met de kritiek. "De NVWA moet de wet handhaven en geen normen en waarden opleggen", reageert COV-woordvoerder Dé van de Riet. "Bovendien kennen bedrijven hun verantwoordelijkheid."

Lees ook
Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

In de voedingsmiddelenindustrie ligt contaminatie altijd op de loer. Om de voedselveiligheid te waarborgen zijn goede voorzorgsmaatregelen, hygiëne en controle nodig.

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt).

NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de coronacrisis "onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie in slachthuizen niet veilig was", meldt de NOS.