Vleesproducenten hebben ‘gebrek aan ethisch besef’

paardenvlees315

DEN HAAG - Voedingsmiddelenfabrikanten, met name producenten van vlees en vleesproducten, hebben een gebrek aan ethisch besef. Dat vindt Harry Paul, inspecteur-generaal van de NVWA.

Hij stelt dat wettelijke bepalingen de waarden hebben vervangen. “De grenzen van de wet zijn de maat geworden van onze productie. De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging”, zegt Paul in het Financieele Dagblad.

'Forse risico's'

Volgens Paul heeft deze normvervaging geleid tot een ‘aantal ernstige ontsporingen’ en levert het ‘forse risico’s op voor de nabije toekomst. “Er is een gebrek aan ethisch besef bij met name producenten van vlees en vleesproducten.”

Toch vindt hij het voedsel in Nederland nog steeds veilig. “Maar de incidenten die we tegenkomen, wijzen op een grootschaligheid die verontrustend is.”

Onaangekondigde inspecties

Paul ziet niets in nieuwe wetgeving, omdat een wet per definitie gedrag moet beteugelen en dus achter de werkelijkheid aanloopt. Hij wil dan ook liever dat de NVWA meer onaangekondigde inspecties gaat uitvoeren en de resultaten daarvan zo mogelijk op internet zet.

Ook wil de NVWA dieper doordringen in de productieketen zodat gerichter kan worden ingegrepen als dat nodig is.

De brancheorganisatie van vleesproducenten COV is het niet eens met de kritiek. "De NVWA moet de wet handhaven en geen normen en waarden opleggen", reageert COV-woordvoerder Dé van de Riet. "Bovendien kennen bedrijven hun verantwoordelijkheid."

Lees ook
‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

‘Voordat een Novel Food op de markt komt, gaat het langs wel 200 wetenschappers’

Novel Foods zijn volgens de definitie ‘voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate door de mens in de EU werden geconsumeerd’ – onder meer insecten, algen en kweekvlees vallen in deze categorie. Deze voedingsmiddelen worden onderworpen aan verschillende veiligheidsevaluaties. Jaap Kluifhooft, consultant...

Te weinig zicht op opkomende voedselveiligheidsrisico's

Te weinig zicht op opkomende voedselveiligheidsrisico's

In 2017 werd de voedselindustrie volledig overvallen door de fipronilcrisis, met miljoenen euro’s aan schade tot gevolg. Als we niet meer doen om zulke nieuwe voedselveiligheidsrisico’s in beeld te krijgen, zullen we vaker voor zulke nare verrassingen komen te staan, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het voedselveiligheidssysteem...

NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

95 procent van de specerijenimporteurs voldoet aan de voedselveiligheidseisen. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de NVWA, die deze week openbaar werden gemaakt. Tussen juli 2017 en juni 2018 controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of Nederlandse importeurs van specerijen zich aan de voedselveiligheidsregels houden. Het gaat om...