Vleesproducenten hebben ‘gebrek aan ethisch besef’

paardenvlees315

DEN HAAG - Voedingsmiddelenfabrikanten, met name producenten van vlees en vleesproducten, hebben een gebrek aan ethisch besef. Dat vindt Harry Paul, inspecteur-generaal van de NVWA.

Hij stelt dat wettelijke bepalingen de waarden hebben vervangen. “De grenzen van de wet zijn de maat geworden van onze productie. De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging”, zegt Paul in het Financieele Dagblad.

'Forse risico's'

Volgens Paul heeft deze normvervaging geleid tot een ‘aantal ernstige ontsporingen’ en levert het ‘forse risico’s op voor de nabije toekomst. “Er is een gebrek aan ethisch besef bij met name producenten van vlees en vleesproducten.”

Toch vindt hij het voedsel in Nederland nog steeds veilig. “Maar de incidenten die we tegenkomen, wijzen op een grootschaligheid die verontrustend is.”

Onaangekondigde inspecties

Paul ziet niets in nieuwe wetgeving, omdat een wet per definitie gedrag moet beteugelen en dus achter de werkelijkheid aanloopt. Hij wil dan ook liever dat de NVWA meer onaangekondigde inspecties gaat uitvoeren en de resultaten daarvan zo mogelijk op internet zet.

Ook wil de NVWA dieper doordringen in de productieketen zodat gerichter kan worden ingegrepen als dat nodig is.

De brancheorganisatie van vleesproducenten COV is het niet eens met de kritiek. "De NVWA moet de wet handhaven en geen normen en waarden opleggen", reageert COV-woordvoerder Dé van de Riet. "Bovendien kennen bedrijven hun verantwoordelijkheid."

Lees ook
Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Het voedselveiligheidssysteem in Nederland blijft kwetsbaar. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een uitgebreid rapport over voedselveiligheidsrisico’s in Nederland, dat is opgesteld naar aanleiding van de fipronilcrisis in 2017. Volgens het rapport schieten de sector en de autoriteiten tekort als het gaat om opkomende risico’s,...

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Onderzoekers van de National University van Singapore hebben een ontsmettingsmethodiek ontdekt om kiemgroenten en gesneden sla te beschermen tegen micro-organismen. Ook biologische.

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees. Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen...