‘Vleesvervanger mist voedingswaarde vlees'

evmi-vleesvervanger

Geen enkele vleesvervanger levert volledig de essentiële voedingsstoffen als eiwitten, ijzer en vitamine B12 die vlees wel hebben. Ze maken hun naam als vervanger van vlees dan ook niet waar. Bovendien bevatten de meeste van deze producten te veel zout.

Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek onder 30 vleesvervangers in 8 categorieën.

De Consumentenbond onderzocht groenteschijven, vegetarische alternatieven voor gehakt, burgers, nuggets en reepjes, rookworsten, schnitzels  en kaasschnitzels van verschillende fabrikanten. Gelet werd op voedingswaarde, eiwit, zout, ijzer en vitamine B12.

Hoewel de producten over het algemeen minder belastend zijn voor het milieu, schieten alle producten op de onderzochte gebieden op één of meerdere punten tekort, blijkt uit het onderzoek.

'Groenteburger: nauwelijks eiwit'

De kaasschnitzels bevatten bijvoorbeeld geen ijzer en in de groenteburgers is nauwelijks eiwit te vinden. In alle producten zit heel weinig vitamine B12. Vooral Fijngehakt van Quorn scoort slecht: ijzer en vitamine B12 zijn er amper in terug te vinden, net als bij de andere Quorn-producten.

In vegetarisch gehakt, zit dan wel minder verzadigd vet dan in rundgehakt, maar het is erg zout. Zout is sowieso een groot probleem bij veel vleesvervangers. Gemiddeld bevat 100 gram vleesvervanger 2 gram zout.

Het onderzoek is te lezen in de Gezondgids van augustus.

Kritiek

Op internet is al direct kritiek op het onderzoek losgebarsten. De ‘vleesvervanger’ is een extraatje; niet je voedingsbron, stellen critici. “Vegetariërs weten dat aanvullingen nodig zijn en eten ook al meer groente en fruit.” Voor wat betreft het zoutgehalte stellen zij dat sommige bewerkte vleesproducten en vleeswaren ook veel te zout zijn.

Lees ook:

‘Nederlander koopt geen vleesvervanger’ (26 januari 2012)

‘Vleesvervangers gaan doorbreken’ (16 november 2011)

 
Lees ook
Voorbij plantaardig: gist vervangt de koe als eiwitbron

Voorbij plantaardig: gist vervangt de koe als eiwitbron

Vee fokken is slecht voor het milieu, dus alternatieven voor vlees vliegen tegenwoordig uit de schappen. Maar de verbouwing van soja, de basis van veel van deze alternatieven, levert ook geen klimaatwalhalla op. Biotechnologen zijn inmiddels een paar stappen verder, met hulp van micro-organismen. Als het aan Amerikaanse Perfect Day ligt, dan komen...

Verkoop vleesvervangers in supermarkt neemt toe

Verkoop vleesvervangers in supermarkt neemt toe

De trend is al een tijdje gaande. Consumenten kiezen er voor om minder vlees te eten. Uit cijfers van onderzoeksbureau IRI blijkt dat sinds 2017 de verkoop van vleesvervangers in de supermarkt met 51 procent is toegenomen. Dit gaat ten koste van de verkoop van vlees.

Plantaardige Beyond Burger te koop bij AH

Plantaardige Beyond Burger te koop bij AH

Eerder deze week maakte het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat bekend dat zijn net echte vleesloze hamburgers op het vasteland van Europa als eerste in de Belgische winkels van Delhaize en Albert Heijn te vinden zijn. Nederland blijft niet achter. Vanaf volgende week is de burger ook bij de Nederlandse Albert Heijns te koop. Ik proefde de burger...