‘Vleesvervanger mist voedingswaarde vlees'

evmi-vleesvervanger

Geen enkele vleesvervanger levert volledig de essentiële voedingsstoffen als eiwitten, ijzer en vitamine B12 die vlees wel hebben. Ze maken hun naam als vervanger van vlees dan ook niet waar. Bovendien bevatten de meeste van deze producten te veel zout.

Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek onder 30 vleesvervangers in 8 categorieën.

De Consumentenbond onderzocht groenteschijven, vegetarische alternatieven voor gehakt, burgers, nuggets en reepjes, rookworsten, schnitzels  en kaasschnitzels van verschillende fabrikanten. Gelet werd op voedingswaarde, eiwit, zout, ijzer en vitamine B12.

Hoewel de producten over het algemeen minder belastend zijn voor het milieu, schieten alle producten op de onderzochte gebieden op één of meerdere punten tekort, blijkt uit het onderzoek.

'Groenteburger: nauwelijks eiwit'

De kaasschnitzels bevatten bijvoorbeeld geen ijzer en in de groenteburgers is nauwelijks eiwit te vinden. In alle producten zit heel weinig vitamine B12. Vooral Fijngehakt van Quorn scoort slecht: ijzer en vitamine B12 zijn er amper in terug te vinden, net als bij de andere Quorn-producten.

In vegetarisch gehakt, zit dan wel minder verzadigd vet dan in rundgehakt, maar het is erg zout. Zout is sowieso een groot probleem bij veel vleesvervangers. Gemiddeld bevat 100 gram vleesvervanger 2 gram zout.

Het onderzoek is te lezen in de Gezondgids van augustus.

Kritiek

Op internet is al direct kritiek op het onderzoek losgebarsten. De ‘vleesvervanger’ is een extraatje; niet je voedingsbron, stellen critici. “Vegetariërs weten dat aanvullingen nodig zijn en eten ook al meer groente en fruit.” Voor wat betreft het zoutgehalte stellen zij dat sommige bewerkte vleesproducten en vleeswaren ook veel te zout zijn.

Lees ook:

‘Nederlander koopt geen vleesvervanger’ (26 januari 2012)

‘Vleesvervangers gaan doorbreken’ (16 november 2011)

 
Lees ook
Unilever neemt de Vegetarische Slager over

Unilever neemt de Vegetarische Slager over

Unilever en de Vegetarische Slager gaan samen verder. De overname past binnen de strategie van Unilever om het portfolio van plantaardige voedingsmiddelen uit te breiden en in te spelen op de groeiende consumententrend om minder vlees te eten. Ook voor de Vegetarische Slager past de overname in de groeiambitie. Oprichter Jaap Korteweg verwacht dat het...

Vegaburger Beyond Meat naar de beurs

Vegaburger Beyond Meat naar de beurs

Het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat, dat vegetarische hamburgers ontwikkelt, gaat de beurs op. Met een notering op de Nasdaq wil het bedrijf 100 miljoen dollar ophalen, zo meldt De Tijd. De markt voor niet-dierlijk vlees groeit, en ligt met name open voor fabrikanten die de smaak van gewoon vlees weten te evenaren. Beyond Meat doet dit door plantaardige...

Nederlanders eten nog steeds niet minder vlees

Nederlanders eten nog steeds niet minder vlees

Het vleesverbruik in Nederland was in 2017 even hoog als in 2016. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. In 2016 steeg de consumptie van vlees ten opzichte van het jaar ervoor. Sinds 2010 is de vleesconsumptie licht gedaald, maar tussen 2005 en 2010 is die juist gestegen, met een verbruikspiek van gemiddeld...