Vleesverwerkers klagen over de hoge varkensprijzen

vleeswaren_pixabay

Opnieuw trekt Clitravi, de vereniging voor de vleeswarenindustrie in Europa, aan de bel. De organisatie schrijft in een brief aan de Europese Commissie en de Europese voedselfederatie in de knel te komen door de hoge varkensvleesprijzen. Sinds januari zijn die met 25% gestegen. Voor vleesverwerkers heeft dat grote gevolgen: de varkensvleesprijs maakt 50 tot 75% van hun productiekosten uit.

De prijsstijging is het gevolg van de Afrikaanse varkenspest (ASF) die in Azië en met name China rondwaart. China is de grootste varkensvleesproducent ter wereld; de decimering van de varkensstapel als gevolg van de ziekte leidt tot tekorten. Daarom haalt China extra varkensvlees uit het buitenland, wat prijsverhogend werkt op de markten waar het vlees normaal gesproken werd verkocht. De varkensboeren zijn in hun nopjes door de hoge prijzen, die echter tot onrust bij de Europese vleesverwerkers leiden.

Hoewel de vleesverwerkers zelf geen invloed hebben op de prijsontwikkelingen, "vinden zij het belangrijk dat de gehele varkensketen weet heeft van de uitdagingen die deze uitzonderlijke marktsituatie met zich meebrengt. Bedrijven (en banen) zouden op de tocht staan," aldus Boerenbusiness.

In april van dit jaar sloeg Clitravi ook al alarm. Boeren reageerden toen sceptisch: "Nu de prijzen hoger zijn, moeten de verwerkers niet zeuren want die willen ook nooit de te lage prijzen samen in de keten dragen. Zo werkt een vrije markt nu eenmaal en als je daar niet mee om kunt gaan, moet je maar wat anders gaan doen", klonk het toen.

Ook nu hebben de boeren in hun eerste reacties nog steeds geen medelijden met de klagende verwerkers.

Lees ook
Lunenberg en Egbert Kruiswijk samen in Westfort

Lunenberg en Egbert Kruiswijk samen in Westfort

IJSSELSTEIN - Lunenburg Vlees en Egbert Kruiswijk Vleesproducten gaan samen verder onder de naam Westfort Vleesproducten. Met de keuze voor de naam Westfort nemen beide bedrijven de naam over van de gezamenlijke slachterij in Gorinchem. De slachterij, die in 2003 van start ging, vormde een belangrijke stap in de intensieve samenwerking die vorig jaar...

Bewerkt vlees verhoogt risico op kanker

Bewerkt vlees verhoogt risico op kanker

Het eten van bewerkt vlees en rood vlees verhoogt de kans op kanker. Dat concludeert het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC). Het instituut plaatst bewerkt vlees zelfs in categorie 1, samen met asbest, tabak en alcohol. Volgens het IARC, onderdeel van de WHO, neemt bij het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag het risico op darmkanker...

Verkoop Group of Butchers mislukt

Verkoop Group of Butchers mislukt

Investeringsmaatschappij Nordian is er niet is geslaagd om een koper te vinden voor zijn vleeswarenproducent Group of Butchers. Het verkoopproces is recent gestaakt, laat Nordian weten na vragen van het FD, schrijft de krant. Nordian, de voormalige private-equitytak van Rabobank, wil volgens het FD niet ingaan op de oorzaken van het afketsen. Er...