Vleesverwerkers klagen over de hoge varkensprijzen

vleeswaren_pixabay

Opnieuw trekt Clitravi, de vereniging voor de vleeswarenindustrie in Europa, aan de bel. De organisatie schrijft in een brief aan de Europese Commissie en de Europese voedselfederatie in de knel te komen door de hoge varkensvleesprijzen. Sinds januari zijn die met 25% gestegen. Voor vleesverwerkers heeft dat grote gevolgen: de varkensvleesprijs maakt 50 tot 75% van hun productiekosten uit.

De prijsstijging is het gevolg van de Afrikaanse varkenspest (ASF) die in Azië en met name China rondwaart. China is de grootste varkensvleesproducent ter wereld; de decimering van de varkensstapel als gevolg van de ziekte leidt tot tekorten. Daarom haalt China extra varkensvlees uit het buitenland, wat prijsverhogend werkt op de markten waar het vlees normaal gesproken werd verkocht. De varkensboeren zijn in hun nopjes door de hoge prijzen, die echter tot onrust bij de Europese vleesverwerkers leiden.

Hoewel de vleesverwerkers zelf geen invloed hebben op de prijsontwikkelingen, "vinden zij het belangrijk dat de gehele varkensketen weet heeft van de uitdagingen die deze uitzonderlijke marktsituatie met zich meebrengt. Bedrijven (en banen) zouden op de tocht staan," aldus Boerenbusiness.

In april van dit jaar sloeg Clitravi ook al alarm. Boeren reageerden toen sceptisch: "Nu de prijzen hoger zijn, moeten de verwerkers niet zeuren want die willen ook nooit de te lage prijzen samen in de keten dragen. Zo werkt een vrije markt nu eenmaal en als je daar niet mee om kunt gaan, moet je maar wat anders gaan doen", klonk het toen.

Ook nu hebben de boeren in hun eerste reacties nog steeds geen medelijden met de klagende verwerkers.

Lees ook
Future Food Group van start

Future Food Group van start

In Oss is begin oktober de Future Food Group van start gegaan. De organisatie is gericht op innovatie en productie van duurzame en eco-vriendelijke vleesproducten en vleesalternatieven. Future Food Group staat onder leiding van Anton Bal.

Hoe duurzaam zijn vleesvervangers?

Hoe duurzaam zijn vleesvervangers?

Volgens het klimaatpanel van de VN moeten we minder vlees eten. Dat zou beter zijn voor het klimaat en ook voor de gezondheid. Het aanbod van vleesvervangers in de supermarkt groeit, evenals de populariteit van deze producten. Reden voor het tv-programma Zembla om zich af te vragen 'hoe duurzaam is een vegaburger eigenlijk?'

Wat vindt u van vleesvervangers?

Wat vindt u van vleesvervangers?

Woensdag 14 augustus was het groot in het nieuws: vleesvervangers zijn bezig met een snelle opmars en de verkoop van vlees daalt. Reden voor ons als vakblad Vlees+ om te willen weten: hoe kijkt de branche naar deze ontwikkeling?