VN noemt gebruik chemische bestrijdingsmiddelen catastrofaal

17 maart 2017

In een nieuw verschenen rapport stelt de VN dat het grootschalige gebruik van chemische middelen rampzalig is voor het milieu en in strijd met de mensenrechten. Dit meldt Foodwatch. Jaarlijks sterven 200.000 mensen door acute vergiftiging door bestrijdingsmiddelen. De mensen sterven vooral in ontwikkelingslanden. Maar de VN wijst ook op de risico's in welvarendere delen van de wereld. Voor kwetsbare groepen zoals kinderen en zwangere vrouwen kan blootstelling aan zeer kleine doseringen chemicaliën al ingrijpende effecten hebben.

Grote chemiebedrijven

Volgens het rapport blijven hervormingen en maatregelen uit door de invloed van grote chemiebedrijven zoals Bayer, Monsanto en Dow Chemicals. Het veelgebruikte argument dat chemische bestrijdingsmiddelen noodzakelijk zijn om een groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel te kunnen voorzien noemt de VN een mythe. Volgens het rapport houden bedrijven, die de negatieve gevolgen van chemische bestrijdingsmiddelen ontkennen, deze mythe in stand.

Preventie maatregelen

Om de gezondheid van mens, dier en milieu te beschermen zijn volgens de VN preventieve maatregelen nodig. Het voorzorgsbeginsel is een noodzakelijke voorwaarde voor regulering van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit betekent dat overheden moeten ingrijpen bij gegronde zorgen over de veiligheid. De EU heeft het voorzorgsbeginsel in de wet is vastgelegd. Maar de standaarden van de EU kunnen onder druk gezet worden door mogelijke handelsverdragen met de VS en Canada.

Nieuw besluit glyfosaat

Deze maand overlegt het Europees Chemie Agentschap (ECHA) over de veiligheid van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat.  Volgens een onderzoeksinstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie is dit middel waarschijnlijk kankerverwekkend. De EU keurde dit middel vorig jaar opnieuw goed.

Foodwatch

Foodwatch wil dat zolang er wetenschappelijke twijfel over de veiligheid van glyfosaat de EU het middel niet toelaat. Daarom is Foodwatch een e-mailactie gestart.

Lees ook:

NVWA: glyfosaat in bier onder limiet (24 juni 2016)

Glyfosaat in Duits bier: politiek steekspel? (26 februari 2016)

Website Voedingscentrum over bestrijdingsmiddelen (4 september 2012)

Altijd op de hoogte blijven?