Vodka van radioactief graan uit Tsjernobyl

tsjernobyl_pixabay

Foto: Tsjernobyl, Pixabay

Wetenschappers zijn er achter gekomen dat vodka gestookt uit radioactief graan veilig gedronken kan worden. Professor Jim Smith van de universiteit van Portsmouth stookte de vodka samen met zijn collega's uit de Oekraïne van graan uit het gebied rondom de kerncentrale van Tsjernobyl. De vodka heeft de naam Atomik gekregen. 

De vodka is het resultaat van een drie jaar durend onderzoek om radioactieve gewassen uit de nucleaire exclusiezone rondom Tsjernobyl te kunnen gebruiken voor consumptie. Ze kwamen erachter dat de meeste vervuiling uit het product verdwijnt door het distilleerproces. De radioactiviteit van de vodka Atomik is even hoog als in andere sterke drank.

Voor de vodka werd niet alleen radioactief graan gebruikt, maar ook het water is afkomstig uit de exclusiezone. Het komt uit een diepe watervoerende laag, 10 kilometer ten zuiden van de reactor. Dit water is niet besmet en heeft dezelfde chemische samenstelling als het grondwater uit de Champagnestreek.

Er is momenteel één fles Atomik gemaakt. Smith noemt dit "de belangrijkste fles sterke drank ter wereld". Hij denkt dat het kan helpen bij het economisch herstel van de gemeenschappen rondom de exclusiezone. Het is dan ook de bedoeling om de vodka op kleine schaal te publiceren. Hiervoor is 'The Chernobyl Spirit Company' opgericht. Voordat de productie kan starten moeten er eerst wat 'juridische zaken' geregeld worden. Smith hoopt dat de kleinschalige productie dit jaar nog kan starten.

33 jaar geleden, in 1986, vond de ramp in de Kerncentrale Tsjernobyl plaats. Een van de kernreactoren ontplofte waarna een radioactieve wolk over een groot deel van Europa trok. Na de kernramp is er een nucleaire exclusiezone ingesteld over een straal van 30 kilometer. 

Bron: University of Portsmouth

Lees ook
Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Op 1 juli 2020 treedt het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood in werking. De wet kwam tot stand op initiatief van de NVB, NBOV en Nebafa om consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten te geven. De nieuwe regels hebben een overgangstermijn van twee jaar. Dat betekent dat bakkers tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd hebben om aan deze verplichting...

ABN Amro voorspelt stijgende graanprijzen

ABN Amro voorspelt stijgende graanprijzen

De prijzen van mais, tarwe en soja gaan komend jaar stijgen. Dat voorspelt ABN Amro in het rapport Agri Granen Insights. De prijsontwikkeling van granen kende het afgelopen jaar sterke pieken en dalen door extreme weersomstandigheden en mondiale handelsconflicten.

Italiaanse pastamakers willen niet zeggen waar hun tarwe vandaan komt

Italiaanse pastamakers willen niet zeggen waar hun tarwe vandaan komt

Italiaanse pastamakers weigeren om vanaf februari 2018 aan hun etiket toe te voegen waar zij hun granen halen, schrijft ESM, al verplicht een onlangs aangenomen Italiaanse wet daartoe. De vereniging van pastamakers, Aidepi, vindt dat de wet producenten op onnodige kosten jaagt ten opzichte van andere EU-landen en de consument niet voldoende voorlicht....